Hoe veilig een betrouwbare tweedehandsauto kopen

Inleiding

Hoe kunnen we ons op een veilige manier toch een betrouwbare tweedehandswagen aanschaffen? Hoe kunnen we met kennis van zaken oordelen over de kwaliteiten en/of gebreken van zo een tweedehandsauto? En met welke objectieve criteria houden we bij voorkeur rekening om geen kat in een zak te kopen? En, evenmin onbelangrijk: hoe betrouwbaar is het kopen van een tweedehandsauto via internet?

Zware klappen

Tijdens een economische crisis zoals we recent een meemaakten en waarvan de gevolgen nog steeds nadrukkelijk nazinderen, is het telkens de auto-industrie die als eerste en één van de belangrijkste sectoren de zwaarste klappen moet incasseren. De markt van de tweedehandsauto's ontsnapt daar evenmin aan. Maar eindelijk is ook hier nu beterschap in zicht.

Hoe met kennis van zaken oordelen?

Inderdaad, zowel de verkoop van nieuwe als tweedehandswagens zit de jongste maanden duidelijk weer in de lift.Zo steeg in heel wat Europese landen met zowel België als Nederland duidelijk op kop, de verkoop van deze tweedehandsauto's met maar liefst vier procent. Toch blijft het van groot belang om bij de aankoop van zo een tweedehandsauto zéker niet overhaast te werk te gaan, integendeel. Toekomstige kopers doen er beslist goed aan hier de nodige tijd voor uit te trekken en zich daarbij te laten vergezellen door iemand die met kennis van zaken kan oordelen. Dat is beslist géén overbodige luxe, want niet alle verkopers van deze tweedehandsauto's nemen immers hun job ernstig.

Wagens vergelijken via internet

Voor we onze zoektocht naar een tweedehandswagen starten, denken we liefst tweemaal na over het prijskaartje van onze toekomstige wagen. We doen er tevens goed aan zich daarbij strikt aan ons vooropgezet aankoopbudget te houden. Het internet vormt een uitstekend wapen om zowel kwaliteit als prijs van de verschillende wagens met elkaar te vergelijken. Trek er dus zeker niet alleen op uit als het om de aankoop van een tweedehandsauto gaat. Of men nu op de particuliere-of op de professionele markt gaat, maakt hierbij niet het minste verschil uit. Men laat zich bij voorkeur hierbij vergezellen door iemand die oog heeft voor mogelijke fouten en gebreken van een (tweedehands)wagen.

Staat koetswerk én onderdelen

Belangrijk hierbij is ongetwijfeld de staat van zowel het koetswerk als die van de onderdelen.Zijn er bijvoorbeeld roestvlekken zichtbaar. We hebben hierbij ook best aandacht voor eventuele (verborgen)verfplekken die meestal ernstige tekortkomingen aan de carrosserie moeten verdoezelen en op die manier zelfs onze veiligheid in gevaar kunnen brengen. De staat van het interieur van de wagen met de zetels en de veiligheidsgordels voorop, mag men evenmin uit het oog verliezen. Vergeet hierbij ook niet de kwaliteit van de banden én van de uitlaat en de ophanging ervan én de bodemplaat grondig te controleren. De kwaliteit van dit alles is zelfs met het blote oog en dus zéker niet moeilijk vast te stellen.

Onderhoudsboekje en onderhoudsfacturen

Vraag de verkoper van tweedehandswagens zeker ook naar het onderhoudsboekje en de onderhoudsfacturen van het betrokken voertuig. De carpass is hierbij van groot belang. Door deze te raadplegen is men immers zéker van het werkelijk aantal afgelegde kilometers van de auto.

Opgelet voor kleine lettertjes

Lees bij een beroepsverkopers zéker ook de kleine letterjes in het verkoopscontract. Zo moet de garantieperiode duidelijk beschreven zijn. Daarbij moeten ook de onderdelen waarop deze garantie van toepassing is, duidelijk vermeld zijn. Check steeds de naam van de verkoper en ga daarbij ook na of deze op de inschrijvingskaart van de wagen staat. Het tegendeel kan op fraude wijzen. Controleer alvast ook het chassisnummer op de verkoopsovereenkomst met deze op de wagen. Eis eveneens een verklaring van de verkoper op de overeenkomst dat er geen sleutels van de wagen bestaan, dan diegene die hij jou overhandigde.

Overeenkomst verbreken

Naast deze verschillende criteria zijn er nog heel wat eenvoudige dingen die ons heel wat kunnen leren over de kwaliteit van de aangeboden tweedehandsauto. Hoe is het bijvoorbeeld gesteld met de kwaliteit van de pedalen? Hoe ziet het stuurwiel er uit? Controleer eveneens de kwaliteit van de verschillende handgrepen. Worden na de aankoop van de wagen toch nog ernstige gebreken vastgesteld, dan is dat meteen een geldige reden om de verkoopsovereenkomst te verbreken. De verkoper moet dan integraal het aankoopbedrag terug betalen. Om dit volledige bedrag te kunnen recupereren, volstaat een aangetekend schrijven wanneer de tweedehandswagen bij een beroepsverkoper werd aangeschaft en waarbij later ernstige gebreken werden vastgesteld. Dan kan men zelfs een schadevergoeding eisen. Gebeurde de aankoop bij een particulier, dan kan men de betrokken auto eventueel toch houden en een gedeeltelijke schadevergoeding eisen die dan door een expert terzake wordt vastgesteld. Gaat de particuliere verkoper op deze eis niet in, dan kan men nog steeds via gerechterlijke weg zijn gelijk halen.