Het gros kiest bij aankoop van een auto voor middelmatig
Het gros kiest bij aankoop van een auto voor middelmatig
Op de Nederlandse markt zijn vele verschillende merken, modellen, motoriseringen en uitvoeringen auto’s verkrijgbaar. Een klein percentage daarvan is voor de gemiddelde autokoper onbereikbaar, in ieder geval bij aankoop van een nieuwe auto. Een ander, maar nu wel hoger percentage is vooral populair als zakenauto.
De laatste groep, de zakenauto, wordt meestal geleased door de werkgever. Uit ervaring weet ik dat op de keuzelijsten vooral de middelmatige auto’s staan. Hiermee bedoel ik niet de kwaliteit van de auto’s, maar de rest. Vorige jaar was weer een goed voorbeeld van de middelmatige auto’s, qua verkopen stond op 1: de Volkswagen Polo en op 4: de Volkswagen Golf. De Polo is populair doordat er een uitvoering is die wegenbelastingvrij is en waar slechts 14% bijtelling over betaald hoeft te worden als de auto geleased wordt. De Golf is populair door zijn no-nonsens-uitstraling, de “groene labels” en de sterke naam.
Saai
Ik wil de goedverkopende auto’s zeker niet afkraken, maar het algemene beeld van de top-10 van autoverkopen geeft vooral een beeld van middelmatigheid! Zowel de Polo als de Golf zijn geen hoogstandjes van creatief design, de motoren van de best verkochte modellen zijn al even saai: De bestverkopende Polo heeft een dieselmotor met “maar liefst” 75 paardenkrachten op de, van wieldoppen voorziene, voorwielen!
Kijk je naar de rest van de verkooplijsten, dan zie je nog meer “saaie” auto’s voorbijkomen: Peugeot 107, Toyota Aygo, Ford Fiësta, Citroën C1, Ford Ka, Opel Corsa, Suzuki Alto en zo verder en zo verder.
Fiat 500
De eerste auto in de lijst van vorig jaar, waar design een grote rol had in de ontwikkeling van het model is de Fiat 500 op plaats 16! Deze auto staat op dezelfde basis als de Ford Ka, maar van deze Ford zijn er vorig jaar bijna 3000 meer verkocht dan van de Fiat 500. De bestverkopende Fiat 500 is echter wel de wederom wegenbelastingvrije versie, in dit geval een benzinemotor met 69 pk en een automaat.
Onpraktisch, maar lekker afwijkend
Qua design staat de eerste “niet middelmatige” dus op de 16e plek. Waar staat dan de eerste auto die qua model en motorisering boven het middelmatige uitsteekt, dus die daarom ook niet in de enorme vloot van leaseauto’s past? Na lang zoeken vind ik de volgende auto: de Peugeot RCZ, op plaats 169 met 230 verkopen in 2010. De RCZ is een auto die je volledig met je hart koopt, praktisch is de auto totaal niet. Een aantal maanden geleden reed ik in een dergelijke Peugeot. 200 Pk, een prachtige rode kleur, leer in het interieur (zelfs op het dashboard), een strak schakelende versnellingsbak, een achterbank die meer geschikt is voor een tas, een achterbak waar misschien één golfset in past, een wegligging om U tegen te zeggen, maar praktisch: nee dus!
Alleen wij?
We zijn niet het enige autokopende land dat een saai wagenpark heeft. Ook de Duitsers, de Belgen, en de Oostenrijkers kopen gemiddeld dezelfde auto’s. De Duitsers zijn niet alleen qua aankopen saai, maar ook qua fabriceren! Dé Duitse sportauto is de Porsche 911. Vergelijk die auto qua design etc. met een concurrent als de Ferrari 458 en een ieder ziet dat de Italianen het een stuk beter voor elkaar hebben op de designafdelingen!
Oproep!!
Mijn oproep aan alle lezers van dit artikel is om bij aankoop van een auto het design meer mee te laten wegen. Zo wordt het straatbeeld in de toekomst misschien toch kwalitatief beter vanaf nu…..