Hoe schrijf je een auto in
Auto op je eigen naam krijgen
Als je een auto tweedehands hebt gekocht, moet je hem laten inschrijven op je eigen naam. De auto verhuist van de verkoper naar jou, zijnde de koper. Dat moet officieel worden geregistreerd. Jij wordt immers de nieuwe eigenaar. Daarvoor moet je naar het postkantoor. Hoe pak je dat best aan en welke documenten moeten ter plekke aanwezig zijn?
Het gaat niet altijd goed
Er zullen wel ergens getallen bekend zijn over hoeveel auto's via garages en hoeveel via internet, vrienden en kennissen, automarkten en wie weet welke kanalen nog worden gekocht en verkocht. Via een garage is in principe nog altijd het veiligst en gemakkelijkst. Want dat het niet altijd volgens de regels gaat, bewijzen programma's als 'Opgelicht' en 'Radar' enz... Deze programma's hebben al meerdere uitzendingen gemaakt over oplichterij en verkopers/kopers die vals spelen.
Ter verduidelijking: dit artikel gaat alleen maar over de handel in tweedehands auto's. Als je een nieuwe auto koopt via een officiële garagehouder is de inhoud niet van toepassing.
A. Auto tweedehands gekocht?
- Gefeliciteerd! Maar zo lang het kenteken niet op jouw naam staat, ben je nog geen eigenaar. Op naar het postkantoor en neem alle mogelijke documenten mee (zie later) zodat je niet onverricht ter zake terug huiswaarts wordt gestuurd! Schiet ook niet zo maar willekeurig een postkantoor binnen! Want een auto op kenteken zetten, kan niet in elk postkantoor. Hier = kun je vinden welk postkantoor bij jou in de buurt kentekens overschrijft. Kijk naar de openingstijden als je dit eventueel op zaterdag wilt regelen… Mocht de link niet werken: klik dan hieren rechts onderaan zie je staan: kenteken overschrijven.
- Volledigheidshalve nog dit: je moet minstens 18 jaar oud zijn en in Nederland wonen om dit te kunnen doen. Ben je dat niet dan kan het niet. Je kunt dan pa of ma de klus laten klaren maar dan staat (en komt de auto) niet op jouw naam te staan.
- Ben je oud genoeg dan is dat probleem opgelost. Rest nog te melden dat je ZELF (persoonlijk) naar het postkantoor moet gaan. Met andere woorden: je kunt dit niet afschuiven op iemand anders omdat je bijvoorbeeld zelf geen tijd hebt of om welke reden dan ook. Iemand in jouw plaats machtigen (zoals dat officieel heet) gaat dus niet.
Welke documenten moet je in elk geval bij hebben?
- Een geldig legitimatiebewijs: origineel rijbewijs, paspoort of identiteitskaart. Tip: legitimeer jezelf bij voorkeur met je rijbewijs dan heb je geen recent uittreksel nodig (mag maximaal maar 3 maand oud zijn!) van de gemeente (GBA).
- Het tenaamstellingsbewijs: oftewel deel 1B van het kentekenbewijs. Dit moet je in elk geval bij hebben omdat op het tenaamstellingsbewijs van elke auto de gegevens staan van de huidige eigenaar/kentekenhouder.
- Het overschrijvingsbewijs: dit is deel 2 van het kentekenbewijs. Zonder dit document kun je nooit of te nimmer het kenteken op jouw naam (als nieuwe eigenaar) zetten. Dit bewijs is dus een belangrijk stuk papier. Daarom een goede raad: bewaar het nooit in je auto! Veronderstel dat je auto wordt gestolen dan kan jouw auto zonder ook maar het minste probleem worden overgeschreven op naam van de dief en kun je nog heel moeilijk, zeg maar onmogelijk, gaan bewijzen dat die mooie, blauwe, hippe auto jouw BMW was!
Als alles keurig verloopt en alle benodigde documenten zijn aanwezig dan wordt het kentekenbewijs overgeschreven en een nieuw tenaamstellingsbewijs geprint. Vanaf nu krijg je automatisch een bericht van de belastingdienst over de te betalen motorrijtuigenbelasting.
Maar, maar, maar! Het loopt niet altijd vlotjes. Misschien kom je in het postkantoor er achter dat de papieren of kentekenplaten niet compleet aanwezig zijn. Dat kan en dat gebeurt elke dag, en in elk geval als er fraude in het spel is. Daarom is het goed om samen naar het postkantoor te gaan: koper en verkoper. Want:
- de verkoper/eigenaar moet zorgen voor de juiste en officiële kentekenpapieren en kentekenplaten en
- niet in orde? Als koper: niet betalen!
- omgekeerd geldt uiteraard ook: is alles in orde dan verwacht de verkoper dat je correct betaalt voordat het kentekenbewijs wordt overgeschreven. Wees ook alert op de betaling zelf want daar loopt het ook wel eens fout (zie Opgelicht!).
Wat je ook nog moet doen, is ervoor zorgen dat de aangekochte auto zo snel mogelijk verzekerd is. Vanaf je het postkantoor buiten stapt, ben je wel eigenaar van een auto maar die is niet verzekerd! Krijg je een ongeluk dan kun je het schudden!
Wat kost dat?
Het is maar wat je met de koper overeenkomt maar de normale gang van zaken is dat de koper de kosten voor de overschrijving van een kenteken betaalt. Dat is ook geen gigantisch bedrag: 9, 25 euro (2012).
B. Auto verkocht?
Als er een koper is, er er uiteraard ook een verkoper. Beide partijen hebben er alle belang bij dat de overdracht van de auto goed en netjes verloopt. Dus ook de verkoper moet aan de bak. Welke zijn de risico's anders voor hem?
Nee, je moet als verkoper niet per se bij de overschrijving aanwezig te zijn. Toch is dat niet zo verstandig. In tegenstelling tot de koper (die moet persoonlijk wél aanwezig zijn) mag de verkoper een plaatsvervanger sturen. De voornaamste 'zorg' voor de verkoper is dat hij (of zijn plaatsvervanger) voor zijn neus ziet dat de auto daadwerkelijk op naam van de koper wordt overgeschreven. Want... gebeurt dit niet dan blijf je als verkoper aansprakelijk voor alle verplichtingen met betrekking tot de auto. Dat wil in de praktijk zeggen: nog steeds de verzekering, motorrijtuigenbelasting, verkeersboetes en APK betalen. Of zoals dat dan heet: de koper heeft de lusten en jij de lasten! Bij de overschrijving van de auto krijgt de verkoper altijd een vrijwaringsbewijs. Met dit document kun je bewijzen dat de auto niet meer jouw eigendom is. Bewaar dus ook dit documenten heel goed!
Als de koper alleen naar het postkantoor (niet aan te bevelen gezien het bovenstaande) gaat dan moet hij het vrijwaringsbewijs aan jou als verkoper geven. Om deze ruil te beklinken, geef je dus best de overige papieren en autosleutels pas aan de koper als hij de auto betaald heeft en als je het vrijwaringsbewijs ontvangen hebt!
Stuur zo snel mogelijk na de overschrijving een kopie van het vrijwaringsbewijs naar je autoverzekering zodat deze wordt stopgezet.
Conclusie
Als beide partijen van goede wil zijn, is de overdracht van een tweedehands auto een fluitje van een cent. Maar vertrouw niemand op zijn blauwe ogen zegt het spreekwoord. Zorg als verkoper dat de auto, het kenteken en de papieren in orde zijn. Zorg als koper dat het geld goed geregeld is/wordt en je paspoort bij hebt. Het onderhandelen over de prijs is hier niet aan de orde. Misschien heb je nog iets aan de link onder dit artikel over de dagwaarde van een auto. Want vooraleer de overdracht aan de orde is, moet jullie het eens worden over de prijs.