Wat is geocoding
Geocoding
Elk fysiek adres op aarde en dus elke plaats heeft een lengte- en een breedtegraad. Geocoding is het systeem waarbij een adres wordt omgezet in de bijbehorende geografische gegevens. Deze gegevens worden dan weer geïmplementeerd in navigatietoepassingen. Het omgekeerde bestaat ook. Dan worden de geografische gegevens geconverteerd in een fysiek adres. Dat is dan ‘Reverse Geocoding’. Voor beide toepassingen kun je rechtstreeks hulp vragen aan Google via Google Maps aan hun geocoder.
Wat kan je doen met geocoding
In eerste instantie zijn deze ingewikkelde technieken bedoeld voor de navigatiesystemen. Daarna is men de toepassing gaan verfijnen naar allerlei andere domeinen zodat ook bedrijven en zelfs Jan Publiek er iets aan heeft. Enkele voorbeelden:
MeetWays
- Stel u bent onderweg en wilt afspreken voor een lunch met een relatie die zich in de buurt bevindt. Dan typ je de twee adressen in en je krijgt als resultaat het zogenaamde ‘half way point’ gepresenteerd. Tijd is immers geld.
- Het is zelfs mogelijk om een restaurant te koppelen aan de twee ingegeven adressen.
Transport
- Ook bijvoorbeeld voor de transportwereld is geocoding een zegen. Door gebruik te maken van specifieke, met geocoding geïmplementeerde, programma’s kan veel efficiënter vracht worden gezocht en aangeboden.
- Voor chauffeurs onderweg maakt bijvoorbeeld Tele Atlas gebruikt van geocoding met betrekking tot hotels, motels, chauffeurscafés, distributiecentra, tank-stations en weegstations, alsmede geïntegreerde inhoud zoals real-time verkeersinformatie en meldingen van ongelukken op de route en restricties als toegestane tonnage.
Persoonlijk gebruik
De mogelijkheden om te hobbyen zijn legio:
- presentatie van geografische spreiding van je familie,
- presentatie van je eigen gemeente met alle toeristische bezienswaardigheden,
- inzicht in de geografische spreiding van je klantenbestand enz...
YouTube
Verstokte YouTube-gebruikers hebben het misschien aan den lijve ondervonden: de videosite schermt soms filmpjes af voor kijkers uit bepaalde landen. Men kijkt van waar u surft en u dan al dan niet toegang hebt tot de inhoud in kwestie. Voor België bijvoorbeeld betekent dit dat u (voorlopig) geen clips uit Amerikaanse televisieseries kunt bekijken.
Olympische Spelen
- Geocoding werd ook gebruikt tijdens de olympische spelen in China. De organisatoren kondigden trots aan dat de hoogtepunten van de sportevenementen voor het eerst ook via YouTube te bekijken waren, althans voor kijkers uit Afghanistan, Mali of Somalië. Het lijstje ging nog even door maar bevatte enkel landen waar de tv-rechten van de spelen niet exclusief aan één partij verkocht waren en betrof vooral landen in Afrika en Azië.
- Het IOC beschermde op die manier zijn belangrijkste klanten, de grote televisiezenders maar creëerde tegelijkertijd een dienst die enkel toegankelijk was in landen met een verwaarloosbaar kleine internetpopulatie.
Google en geocoding: octrooi
Het octrooi/patent van Google voor 'Adres Geocoding'. Voor zijn programma Google Maps worden adressen ingevoerd die dan 'gemapt' worden naar een geografische locatie. Het is op zijn minst vreemd te noemen dat Google hiervoor een patent kreeg omdat ook TomTom en Mapsolute op het gebied van routebepaling een gelijksoortig systeem actief hebben.