Wat is de 787 Dreamliner van Boeing
Algemeen
De bouwer onder de vliegtuigen is nog altijd Boeing, een begrip als het op vliegtuigen aankomt. Sinds 1995 echter, heeft het bedrijf geen vliegtuig meer tot ontwikkeling gebracht. Tot dat in juli 2007 de officiële aankondiging gedaan wordt van het nieuwe paradepaardje van Boeing; de “787 Dreamliner”.
De 787 Dreamliner
De ontwikkeling (en bouw) van dit vliegtuig is volgens de kenners heel bepalend voor de toekomst van Boeing. De ontwikkeling van dit nieuwe toestel is begonnen in 2001. In juli 2007 kon de Dreamliner dan voor de eerste keer aan het publiek worden getoond. Op een afstand van ongeveer 40 km van Seattle staat in Everett een hangar van de vliegtuigbouwer. Inmiddels zijn er door meer dan 56 luchtvaartmaatschappijen 865 van deze toestellen besteld. Onder deze luchtvaartmaatschappijen horen onder andere:
- Het Duitse Air Berlin
- Het Japanse ANA
- Het Koeweitse Alafco
- Het Australische Qantas
Het vliegtuig, dat door veel publiek werd bekeken, kan tussen de 200 en 300 passagiers vervoeren. Nog geen twee maanden daarna, in september, zou de eerste proefvluchten moeten plaatsvinden.
Op 23 juni 2009 heeft deze proefvlucht nog steeds niet plaatsgevonden en de ontwikkeling heeft inmiddels een achterstand van 2 jaar opgelopen. Dit werd bekend gemaakt op de luchtvaartbeurs van Le Bourget die vlak bij Parijs werd gehouden. De reden van uitstel is dat volgens zeggen de romp van het toestel nog een versterking moet ondergaan. De levering van het eerste toestel staat gepland voor 2010. In het eerste kwartaal van dat jaar moet worden geleverd aan All Nippon Airways.
Technische gegevens
- Ontwikkeling kost $ 6.000.000,--.
- De vleugelwijdte is 52 meter.
- Het vliegtuig is 57 meter lang.
- Het vliegtuig is 17 meter hoog.
- Onafgebroken vliegen van bijna 16.000 km.
- Door gebruik van andere materialen (20% aluminium, 15% titanium, 10% staal, 50% composiet en 5% overig) is het toestel lichter dan voorheen.
- Qua brandstofverbruik ongeveer 20% zuiniger dan gelijksoortige toestellen.
- Plaats voor 210 tot 330 passagiers.
- Het toestel heeft Electro Hydraulic Actuators (ook wel bekend als EHAS).
Het gebruik van composiet materiaal (50%) is een experiment op het gebied van de productiemethode, vooral als het gaat om globalisering van ontwerp en productie. Voor deze productielijn zijn:
- Drie hoofdtoeleveranciers, die complete assemblages aanleveren
- Drie hoofdversies met gemeenschappelijke onderdelen. Dit om de logistiek en onderhoud simpeler te maken.
Het ontstaan van Boeing
Op 1 oktober 1881 wordt William Edward Boeing geboren in Detroit Verenigde Staten. Zijn ouders waren Wilhelm Böing en Marie Ortmann, emigranten vanuit Sauerland in 1868. Hij studeerde af in 1903 aan de Yale universiteit. Na zijn studie ging hij wonen in Seattle en begon zijn werkzaamheden in het houtbedrijf van zijn vader.
Pas in 1910 ging William zich interesseren in vliegtuigen, bezocht de 1e Amerikaanse Airshow. Dit was in 1915 in Los Angeles. Drie jaar later was zijn eerste vliegtuig klaar. De eerste vliegtuigen die hij bouwde waren watervliegtuigen. In 1927 werd door hem “Boeing Air Transport” opgericht, welke een jaar later samen ging met Pacific Air Transport. De nieuwe naam van de onderneming was “United Aircraft and Transport Corporation”. Dit bedrijf groeide al gauw uit zijn jasje en ging verder als drie bedrijfjes:
- Boeing Airplane Company
- Unitede Airlines
- United Aircraft Corporation
Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd door Boeing de B-17 Flying Fortress en de B-29 Superfortress gebouwd. Deze vliegtuigen lieten een kernbom vallen op Japan. Na de oorlog kwam de ontwikkeling van vliegtuigen pas goed op gang. Er kwam een viermotorig vliegtuig die in eerste instantie de naam B367-80 kreeg. Al gauw werd de naam omgedoopt tot de B707. Het bekendste vliegtuig van Boeing is ongetwijfeld de B747.
In augustus 1997 ging Boeing samen met McDonnell en dat was een gunstige fusie. Naast Airbus kende Boeing vanaf dat moment vrijwel geen concurrentie meer in de Verenigde Staten.