Een boot huren of kopen

Inleiding

Wie wil dat nu niet, lekker in een bootje dobberen op het water, genieten van het mooie weer, de natuur en de vrijheid met een lekker flesje wijn bij de hand?

Voor vele beginnende watersportliefhebbers met een bootwens is de hamvraag: wat is beter, een boot huren of kopen?

Hieronder de voor- en nadelen van beiden op een rijtje.

De cijfers

  • Nederland bestaat voor 18% uit water
  • 30% van de Nederlanders heeft zeker 1 keer per jaar gevaren
  • In 2009 werden er 670.000 vakanties op een boot gevierd, waarvan 576.000 op een eigen kajuitjacht en de overige 94.000 vakanties op een gehuurde of geleende boot.
  • Nederland telt ongeveer 300.000 bootbezitters.

Welke vragen moet je jezelf stellen

Voordat je kunt gaan bepalen wat het meest geschikt voor jou is, het huren of het kopen van een boot, moet je jezelf een aantal vragen stellen.

1) Hoeveel ervaring heb je met boten en met varen en kun je een weloverwogen keuze maken?

2) Hoe vaak ga je varen?

3) Moet je een lening afsluiten voor de aanschaf?

4) Heb je een eigen ligplaats voor de deur of moet je een ligplaats huren?

5) Wil je een nieuwe of een tweedehandsboot aanschaffen?

6) Hoeveel tijd kun en wil je vrijmaken voor het onderhoud van je boot?

7) Wil je al je vakanties op je boot doorbrengen of wil je ook nog veel reizen naar het buitenland?

8) Vind je het echt zo leuk dat de aanschaf van een eigen boot zinvol is en blijf je het ook zo leuk vinden na een tijdje?

9) Vinden alle leden in het gezin varen gezellig of is het alleen jouw hobby?

10) Welk type boot voldoet aan jullie behoeften?

11) Heb je een vaarbewijs nodig voor het type boot dat jouw voorkeur heeft?

Een boot huren

Hieronder de voor- en nadelen van het huren van een boot op een rijtje:

►Voordelen

  • Je hebt geen eigen ligplaats nodig
  • Je kunt meer afwisselen en kiezen waar je huurt (verschillende vaargebieden) en wat voor een type boot je huurt.
  • Je bespaart op de kosten van de aanschaf, de ligplaats, het onderhoud, de verzekering, winterstalling, electra, vaarbewijs en lozingskosten.
  • Wanneer je huurt samen met meerdere mensen kun je de kosten delen

►Nadelen

  • Als je snel ergens vies van bent dan is een huurboot misschien niets voor jou, er hebben natuurlijk voor jou andere mensen op geleefd en geslapen.
  • Het is niet jouw boot dus moet je eerst wennen aan het vaargedrag van de boot voor je de vaareigenschappen van de boot helemaal beheerst. Dit kan een aantal dagen aanpassing vergen voordat je echt het ontspannen vakantiegevoel krijgt.
  • Je moet ruim van te voren reserveren dus dat remt je in het spontaan er op uit gaan wanneer het mooi weer is.

Een boot kopen

►Voordelen

  • Je kunt onbeperkt gebruik maken van je eigen boot, met al je eigen spulletjes zodat je nooit mis grijpt. Je vaart wanneer je daar zin in hebt, net zo vaak en zo lang als het jou uitkomt.
  • Je kunt je boot precies uitzoeken en inrichten naar jouw smaak en persoonlijk behoefte.
  • Je weet hoe de boot werkt en vaart dus geen stress omdat je bang bent dat je de boot niet de baas bent in onbekende situaties.
  • Voor gezelligheidsklussers is er altijd wel iets te knutselen op de boot gecombineerd met een after-drankje in de jachthaven.
  • Een eigen boot kun je ook verhuren via professionele organisaties zoals Enjoy Sailing of Le Belle Charters, waardoor je volledig uit de kosten kunt komen en zelfs geld kunt verdienen.

►Nadelen

  • De investering voor de aanschaf, de kosten van de ligplaats, het onderhoud, de verzekering, de brandstof, reparaties, winterstalling en waardeafschrijving.
  • De zorgen en de onrust om je bezit bij storm of vanwege diefstal of vandalisme.
  • De gebondenheid aan bepaalde vaargebieden wanneer je boot niet op een trailer kan of het gevoel dat je met je boot weg moet omdat je hem nu eenmaal hebt en het anders zonde is. Je schuldig voelen wanneer je een ander type vakantie boekt.
  • Een eigen boot kost tijd. Je moet onder meer schuren en verven, ook de delen onder de waterlijn, waarvoor de boot uit het water getakeld moet.

Wat is voordeliger, huren of kopen?

Deze vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Het hangt helemaal af van wat voor een type boot je wilt, hoe vaak je het water op gaat, of je zelf handig bent voor wat betreft het ondehoud en of je je eigen boot wilt verhuren of niet.

Er is berekend dat de gemiddelde watersportliefhebber 4 weken per jaar op een boot doorbrengt. Op die manier kun je enigszins uitrekenen of huren of kopen voor jou voordeliger is.

Hoe doe je dit?

  1. Bepaal welk type boot jouw voorkeur heeft.
  2. Zoek op internet hoeveel het kost om dat type boot 4 weken per jaar te huren, bijvoorbeeld 2 weken in het laagseizoen en 2 weken in het hoogseizoen.
  3. Bekijk de prijzen van nieuwe en tweedehandsboten van jouw type boot.
  4. Reken dit bedrag om naar lasten per jaar door het bepalen van de afschrijvingskosten, tel hier bij op de kosten voor liggeld, verzekering, onderhoud, winterstalling en eventueel de rente op de lening voor de aanschaf.
  5. Vergelijk de beide jaarkosten, zowel van huur als van koop en neem dan pas een beslissing.

Een vuistregel voor de afschrijvingskosten kun je vinden op de website van Vaargelijk. Hierbij geldt voor het 1e jaar 10% van de aanschafprijs, voor het 2e jaar 7%, voor het 3e jaar 4%, voor het 4e jaar 3%, voor het 5e jaar 2%, en daarna voor oudere boten 1 a 2% per jaar. Heb je het type boot gekocht dat populair is en hem goed onderhouden dan kan je boot zelfs na een aantal jaren nog geld opleveren.

Algemeen advies

Huur eerst eens een tijdje een boot en bekijk hoe het bevalt. Vind je het helemaal te gek en wil je nooit meer iets anders dan is de aanschaf van een eigen boot iets voor jou.