Scootmobiel

Scootmobielen:

Scootmobielen zijn op dit moment een steeds meer voorkomend element in ons straatbeeld geworden. Was een tiental jaren geleden dit hulpmiddel nog een uitzondering nu kom je ze bij wijze van spreken op elke straathoek tegen. De scootmobiel heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld van een langzaam en stug gehandicaptenvoertuig waar je liever niet op gezien wilde worden tot een handig en modern hulpmiddel.

Een scootmobiel kopen of aanvragen:

De populariteit van dit handige vervoersmiddel is niet alleen te danken aan de ontwikkeling van dit voertuig, ook het redelijk ruimhartige verstrekkingenbeleid in onze gemeenten heeft daar aan meegeholpen. Een scootmobiel hoef je in Nederland vaak niet zelf te kopen mits je over een geldige (medische) indicatie beschikt. Deze hulpmiddelen vallen onder de regeling WMO (Wet Maatschappelijke Ontwikkeling) en voor een aanvraag kan je je melden bij het zorgloket in je gemeente. Opmerking: Sommige gemeenten vragen bij verstrekking van een scootmobiel een (maandelijkse) eigen bijdrage.

Welke scootmobiel:

De ontwikkeling van de scootmobiel tot een volwaardig vervoersmiddel heeft er ook toe geleid dat de keuze enorm is toegenomen. Had je in het verleden een trage en zeer oncomfortabele driewieler, nu zie je vaak door de bomen het bos niet meer.
Er zijn compacte en demontabele modellen en daarnaast grote en snelle scootmobielen met 3 of 4 en soms zelfs 5 wielen. Een moderne scootmobiel is tegenwoordig snel tot wel 20km/uur, comfortabel, goed geveerd en voorzien van allerlei opties.

Als je een aanvraag hebt gedaan bij de gemeente, hoef je je over die ruime keuze geen zorgen te maken, want door scherpe contracten met leveranciers is die keuze aardig beperkt. Na aanvragen zal de gemeente zelf of met behulp van een externe adviseur bepalen of je een scootmobiel nodig hebt. Bij positief advies zal de gemeente-consulent(e) de gecontracteerde leverancier opdracht geven een scootmobiel te selekteren en te leveren. Koop je zelf een scootmobiel dan zal je je zelf moeten oriënteren, bijvoorbeeld via internet en eventueel laten informeren door de leverancier/dealer van de scootmobiel.

Uiteraard is er ook nog de mogelijkheid een 2ehands scootmobiel te kopen.

Scootmobiel en PGB:

Zoals hierboven al opgemerkt is de keuzevrijheid bij levering via de gemeente vrij beperkt. Dit heeft te maken met contracten die de gemeenten afsluiten met leveranciers om de prijs zo aantrekkelijk mogelijk te houden. Een logische ontwikkeling want hulpmiddelen zijn duur en de dealers kunnen een betere prijs aanbieden als de keuze beperkt wordt en het volume per model dus groter. Hoewel soms opgemerkt hoeft deze keuzebeperking geen beperking voor de gebruiker te zijn, want, de aangeboden middelen zijn over het algemeen van goede kwaliteit en moeten aan vele eisen voldoen. Mocht de aangeboden oplossing in jouw geval niet de juiste te zijn of blijken te zijn bestaat de mogelijkheid gebruik te maken van een PGB (persoonsgebonden budget). Je kan dan zelf een leverancier en model uikiezen*. De gemeente vergoedt dan het bedrag gelijkwaardig aan het middel wat uit het voorkeuze pakket geleverd zou zijn, in de meeste gevallen zal je dan zelf wat bij moeten betalen.

  • het gekozen model dient wel aan de eisen te voldoen die door de gemeente gesteld zijn.

3 of 4wiel scootmobiel:

Niet alleen het aantal scootmobiel-modellen is groot ook is er een verschil in type, zo is er verschil tussen 3 en 4wiel scootmobielen. Wanneer kies je voor een 3- en wanneer voor een 4wielscootmobiel. Ook hier hebben we te maken met een verschil tussen zelf kopen en aanvragen. De scootmobielen die via de gemeente geleverd worden zijn vrijwel allemaal uitgevoerd met 3 wielen. Een 3-wiel scootmobiel heeft dan ook enige voordelen ten opzichte van een 4 wieler, zo is de beenruimte groter en de draaicirkel kleiner. Bij normaal gebruik zijn beide uitvoeringen even veilig, bij hogere snelheden boven de 17km/uur heeft een 4 wieler soms voordelen.

Over het verschil tussen beide uitvoeringen doen vele "broodje aap" verhalen de rondte. Over het algemeen zijn ongelukken met een scootmobiel helaas gebruikersfouten, en geen tekortkoming van de scootmobiel. Bij verstandig gebruik, en als je je aan de geldende verkeersregels houd kan een scootmobiel een veilig en erg doeltreffend hulpmiddel zijn.

Meer over scootmobielen:

Meer en uitgebreide informatie over de verschillende scootmobiel-modellen en aanverwante informatie vind je hier:

Mobiel blijven Scootmobielgids

Meer over alle hulpmiddelen:

Hulpmiddelengids