10 ijzersterke redenen om te fietsen
10 redenen om te fietsen
Nederland staat wereldwijd bekend als een echt fietsland. Dat is niet voor niets, want er zijn in Nederland ontzettend veel fietsen. De 16 miljoen inwoners van Nederland bezitten er samen meer dan 18 miljoen. Je hoeft geen genie te zijn om te berekenen dat er dus meer fietsen dan mensen zijn in Nederland. Al die fietsen hebben natuurlijk fietspaden nodig. Nederland telt in totaal meer dan 22.000 kilometer fietspad. De afstand die we daar samen op afleggen is wel 13 miljard kilometer. Dat is nogal wat, vooral als je bedenkt hoeveel mensen kiezen voor een ander vervoermiddel.
De gemakkelijkste weg?
Veel Nederlanders hebben wel een fiets, maar gebruiken deze amper. Terwijl ze met de auto of de bus naar school of werk gaan, staat de fiets in de schuur weg te roesten. Het is dan ook niet lekker om 's ochtends door de regen te fietsen en met je natte broek en sokken op kantoor of in de klas te zitten. En met tegenwind riskeer je een natte rug en stinkende oksels. Het lijkt daarom toch wel erg handig en gemakkelijk om de auto, de bus of de tram te pakken. En daar is ook niet zo veel mis mee, maar het hoeft natuurlijk niet altijd. En je kunt je ook afvragen of je dan eigenlijk wel voor de makkelijkste weg kiest.
10 redenen om te fietsen
- De fiets is goedkoop. Een fiets aanschaffen vergt een kleine investering, maar daarna heb je er amper kosten aan. Fietsen is gratis en de brandstof lever je zelf.
- De fiets is gezond. Die brandstof is natuurlijk de energie die je in de trappers stopt. Dat scheelt je een abonnement bij de fitness vereniging en zo heb je meer tijd voor andere leuke dingen.
- De fiets stimuleert de geest. De beweging die je hebt als je fietst zorgt er voor dat je een stuk frisser op je werk verschijnt. Je bloedsomloop is op gang en je hersenen draaien al op volle toeren. Leuk voor je baas ook.
- De fiets is veilig. Op de fiets ben je relatief kwetsbaar bij ongelukken. Maar de cijfers wijzen uit dat bromfietsers, scooters en auto's veel vaker ernstige ongelukken hebben dan fietsers. Fietsen is dus eigenlijk juist heel veilig. En voor de bangerikken is er altijd nog een fietshelm.
- De fiets is goed voor het milieu. Geen vervoersmiddel is zo milieuvriendelijk als de fiets, de step en de benenwagen daargelaten. De fiets in plaats van de auto of de bus is dus een steentje bijgedragen aan een gezondere wereld.
- Op de fiets ben je flexibel. Iets vergeten of toch plotseling een andere bestemming? Op de fiets draai je je zo om. Geen wachttijden op een nieuwe bus of tram. Op de fiets bepaal je zelf wanneer je welke kant op gaat.
- De fiets versterkt je identiteit. Als student fiets je op een afgetrapte omafiets, als hippe moeder op een bakfiets, als politicus op een zwarte degelijke herenfiets, als sportieveling op een mountainbike, als hippe krachtpatser op een fixed gear, en zo kunnen er nog talloze voorbeelden bedacht worden. Je fiets is een verlengstuk van jezelf. Het zegt iets over wie je bent en wat je uitstraalt.
- De fiets is snel. Vooral in de grote steden is de fiets vaak het snelste vervoermiddel. Geen files, geen bussen die niet komen opdagen, geen kapotte bovenleidingen. Met je fiets ben je onafhankelijk van de omgeving.
- De fiets is een beleving. Op de fiets maak je wat mee. Je vangt gesprekken op, je ziet vanalles om je heen en je ruikt de geuren van de stad of de natuur. Want wat is er heerlijker dan op je fiets de eerste geuren van de lente te ruiken? En de behagelijkheid van thuis is 's winters lang zo lekker niet zonder een barre fietstocht achter de rug.
- De fiets is leuk en gezellig. Last but not least is fietsen hartstikke leuk. Je bent lekker bezig en tegelijkertijd kun je met je collega's of schoolvriendjes en vriendinnetjes kletsen. Voor de scholieren onder ons: 's ochtends met een groep naar school fietsen kan je gemakkelijk nieuwe vrienden opleveren. En fiets je alleen? Dan kun je iemand bellen. Dat is op de fiets gelukkig niet verboden.
==
Nog niet overtuigd?
Natuurlijk is het niet voor iedereen weggelegd om elke dag te fietsen. Dat hoeft ook helemaal niet. Mensen kiezen echter vaak de makkelijke weg. Maar als je even verder kijkt dan je neus lang is blijkt de gemakkelijkste weg vaak gewoon de fiets.