Waar moet je op letten als je een fietsdrager kiest
Inleiding
Een fietsdrager maakt het mogelijk om fietsen mee te nemen met de auto. Daardoor is het niet nodig om een aparte aanhangwagen mee te nemen om je fietsen in te vervoeren. Handig voor op vakantie of voor een dagje weg met de fiets.Er zijn verschillende systemen in omloop. Hier een korte beschrijving van de verschillende systemen en ook nog een paar andere zaken waar je rekening mee moet houden.
Montage op de trekhaak
Er bestaan verschillende systemen om de fietsdrager aan de auto te bevestigen. Als de auto een trekhaak heeft dan is het mogelijk om met behulp van een beugeltje de drager op de trekhaak te monteren. Nadeel van deze wijze van monteren is dat de achterklep van de laadruimte van de auto niet meer geopend kan worden.Sommige modellen hebben echter een kantelsysteem waardoor dit nadeel zich niet voordoet. Voordeeel is dat de fietsen zich achter de auto bevinden en mogelijk een lager brandstofverbruik meebrengen dan wanneer ze op het dak worden geplaatst.
Montage op het dak
Het is mogelijk om de fietesen op het dak vast te zetten. Hiervoor zijn dakdragers nodig. Een nadeel is dat je op deze manier extra brandstof verbruikt. de fietsen op het dak zijn echte windvangers. ==Montage op de rand van de achterklep Als de auto geen trekhaak heeft dan is het nog mogelijk om fietsen aan de achterkant te vervoeren. Er is een systeem dat als het ware aan de rand van de bagageklep hangt.
Elektrische fietsen
Elektrische fietsen zijn vaak zwaarder dan gewone fietsen. Ook nemen ze vaak meer ruimte in . Daardoor zijn niet alle dragers geschikt voor elektrische fietsen. Informeer voor aanschaf of het allemaal past.
Verlichting en nummerplaat
Het is belangrijk en verplicht om goede verlichting te hebben op de fietsdrager. De remlichten, de richtingaanwijzers en de stadsverlichting moeten goed zichtbaar zijn als de fietsen op de fietsdrager staan. Andere weggebruikers kunnen dan goed zien wat je gaat doen. Bij veel ( zo niet de meeste) fietsendragers is het nodig dat er een extra nummerplaat wordt gemonteerd op de "lichtbak" van de drager.Vergelijk het maar met een aanhanger of karretje waar ook een nummerplaat op zit. Bij een fietsendrager zitten de fietsen voor de eigenlijke nummerplaat en dan is deze niet leesbaar. Een extra nummerplaat is eenvoudig bij te laten maken bij daarvoor geschikte bedrijven. Wel doen want anders riskeer je een fikse boete.
Gewicht
Let op het totale gewicht van de fietsen. Op sommige dragers kunnen vier of vijf fietsen. Let goed op het totale gewicht dat de drager aan kan.
Kosten
De kosten varieren afhankelijk van een aantal factoren. Het aantal fietsen dat op de drager kan worden vervoerd bepaalt voor het grootste deel hoe duur een fietsendrager is. Ook het merk en de degelijkheid van het product speelt een rol. Daar staat tegenover dat je op de vakantiebestemming geen fiets hoeft te huren. Voor een gemiddeld gezin kan dat aardig in de kosten gaan lopen. Deze kosten maken het wellicht rendabel om de eigen fietsen mee te nemen in plaats van ze te huren
Conclusie
Een fietsendrager is niet alleen handig maar kan je op de langere temijn ook flink wat uitgaven besparen.