Motorrijbewijs halen
Inleiding
Als je tegenwoordig een motorrijbewijs wil halen, zijn er een aantal zaken gewijzigd ten opzichte van een aantal jaar geleden. Wat houden deze wijzigingen zoal in?
Leeftijd
Je moet 18 jaar of ouder zijn om een motorrijbewijs te kunnen behalen. Ben je ouder dan 21 jaar mag je kiezen of je op een lichte of zware motor examen wil doen. Dit heeft niets met het gewicht van de motor te maken maar met de trekkracht van de motor. Licht betekent 25 kw of minder. Zwaar betekent alles daarboven. Heb je al een autorijbewijs behaald dan is dit zeker in je voordeel t.o.v. de theorie.
Rijschool
- Aanbevolen is om via een rijschool een 1 daagse theoriecursus te volgen. Het theorie examen doe je bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen)
- Als je een aantal lessen hebt gehad en je hebt je theorie behaald dan kun je het praktijk examen gaan aanvragen.
Praktijkexamen
Tegenwoordig is het verplicht om eerst het examen bijzondere verrichtingen te doen. Als je hiervoor slaagt dan mag je pas je examen aanvragen voor verkeersdeelneming.
CBR
Het CBR heeft op dit moment een lange wachtijd. Tussen het aanvragen van de examens kunnen 8 weken zitten. Wil je het verspoedigen dan moet je spoedexamen aanvragen en dat kost 25 euro extra.
Ben je eenmaal geslaagd voor alle examens dan kun je bij de gemeente je rijbewijs aanvragen.
Let op:
Heb je je rijbewijs al langer dan 5 jaar en het is geen puntenrijbewijs dan krijg je vervolgens er toch één omdat je voor de motor opnieuw een beginnend bestuurder bent!
Tips
- Volg een ééndaagse theoriecursus om de kans op slagen van je theorieexamen te vergroten.
- Overleg met je rij instructeur wanneer je een examen aan kan vragen.
- Er zijn ook rijscholen die een 10daagse cursus aanbieden.