Welke planeten kent ons zonnestelsel

Inleiding

Wetenschappers denken dat er meer dan 15 miljard jaar geleden een enorme knal plaatsvond, zo zogenaamde oerknal of ook wel de Big Bang genoemd. Hierdoor ontstonden hele grote wolken van stof en gas. Uit die wolken onstonden weer jaren later de sterren. Ons zonnestelsel kent vele planeten. Lees meer over het zonnestelsel en de planeten in dit artikel en in de aanverwante artikelen.

Zonnestelsel

Ons heelal bestaat uit veel verschillende hemellichamen zoals manen, planeten en sterren. Een klein stukje van het heelal is ons zonnestelsel. Ons zonnestelsel bestaat uit een hele grote ster. Deze grote ster is de zon. De zon is het middelpunt van ons zonnestelsel en alle andere hemellichamen draaien om de zon heen. De zon is heel heet. In het midden van de zon komt energie vrij. Door deze energie krijgt de aarde licht en warmte. Zonder deze energie zou er geen leven op aarde zijn.

Planeten

Ons zonnestelsel kent 8 verschillende planeten die allemaal draaien in een baan rond het middelpunt, de Zon. Deze 8 planeten zijn Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus. De planeet Mercurius staat het dichtst bij de zon en de planeet Neptunus staat het verst van de zon. Wil je meer weten over de planeten Mercurius, Venus en Mars lees dan verder in het artikel "planeten die dicht bij de zon staan". Wil je meer weten over de planeten Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus lees dan verder in het artikel "wat zijn de reuzenplaneten?".

Pluto

Lange tijd werd gedacht dat Pluto de planeet was die het verst van de zon stond. Pluto is een klein hemellichaam dat zelfs kleiner is dan onze maan.

In het jaar 2006 werden er richtlijnen opgesteld waaraan hemellichamen moesten voldoen wilden ze een planeet kunnen zijn. Die richtlijnen waren dat een planeet zich in een baan om de zon moest bevinden. Een planeet moet rond draaien in zijn baan zonder andere hemellichamen tegen te komen. Een andere richtlijn was dat een planeet een object is dat door zijn eigen zwaartekracht rond is. Twee van deze drie richtlijnen kloppen bij Pluto maar eentje niet en dat is de richtlijn over het feit dat er geen andere objecten in zijn baan mogen voorkomen. Sinds die tijd wordt Pluto een dwergplaneet genoemd en behoort hij dus niet meer tot de "gewone" planeten van ons zonnestelsel.

Links

Wil je meer informatie over de desbetreffende planeten en meer lees dan onderstaande artikelen.