Is er toch nog een aarde
Algemeen
Dat er buiten onze aarde een andere “aarde” is, wordt al heel lang vermoedt, maar nu lijkt de kans een stuk groter. In 2009 is een planeet ontdekt die uit gesteente bestaat, net als de aarde. Wetenschappers hebben voor het eerst een planeet uit gesteente buiten ons zonnestelsel ontdekt, een zogenaamde expoplaneet.
Wat is een expoplaneet
Een zogenaamde expoplaneet is of zijn planeten die niet om de zon draaien, maar om een andere ster. Via indirecte waarnemingen is hun bestaan afgeleid en aan de hand van berekeningen door middel van die indirecte waarnemingen.
Al eeuwen lang vermoed men dit soort planeten, maar het was pas in 1995 dat een expoplaneet, draaiende in een baan om een ster, werd ontdekt. Sinds die tijd zijn er inmiddels meer dan 350 expoplaneten in ons hemelrijk ontdekt. Echter het grootste deel van deze planeten zijn te vergelijken met de planeet Jupiter uit ons zonnestelsel, grote gasvormige planeten. De gasvormige expoplaneten zijn ongeveer 20x zo groot als Jupiter, en ze hebben hooguit een kern van steen.
Wat is de CoRo-T-7b
Het klinkt als een wiskundige formule, maar het is een planeet die is ontdekt en die bestaat uit gesteente net als onze aarde. Dit is bekent gemaakt op 16 september 2009, waar tevens naar buiten kwam dat de planeet al in februari dit jaar werd waargenomen. Deze planeet die zich bij een andere ster bevindt, heeft ongeveer dezelfde dichtheid als onze aarde, maar is zeker 5x zo zwaar en zeker 80% groter dan onze aarde.
Deze planeet staat op ongeveer 500 lichtjaren bij ons vandaan. De ster waar hij omheen draait is kleiner en koeler dan de zon en heeft een leeftijd van circa 1,5 miljard jaar. Zijn zon staat op 2.500.000 km (de aarde staat 149.000.000 km van de zon af). Onze aarde draait met een snelheid van 107.000 km per uur om de zon, de CoRo-T-7b doet dat iets meer dan 7x zo snel. Deze planeet draait met een snelheid van 750.000 km per uur in 20 uur om zijn ster. Omdat deze planeet zo dicht bij zijn zon staat, is de temperatuur heel hoog. Overdag zo’n 2000 graden, ’s nachts koelt het af tot maar 200 graden. Dit betekend dat leven op deze planeet onmogelijk is.
Er is een tweede planeet ontdekt die lijkt op de aarde en de CoRo-T-7b, deze planeet heeft de naam CoRo-T-7c gekregen. Deze planeet draait in 3 uur en 17 minuten om dezelfde ster als de planeet 7b, alleen op een afstand van 7.500.000 km. De planeet is zelfs nog groter dan de eerder ontdekte expoplaneet, namelijk 8x zo groot als de aarde. Verder is er geen mogelijkheid om de middellijn en dichtheid te berekenen.
Waar bestaat de CoRo-T-7b uit
Er zijn in Chili metingen verricht met de Europese 3,6 meter telescoop, met de HARPS spectograaf. Dit staat voor High Accuracyn Radial velocity Planet Searcher. Deze telescoop staat op Cerro La Silla. Uit deze metingen is naar voren gekomen dat deze planeet bestaat uit gesteenten en metalen. Daarmee is bevestigd dat de opbouw van de planeet gelijk is aan die van onze aarde. De samenstelling of massa van deze planeet is onder leiding van Didier Queloz (universiteit van Geneve) bepaald.
Wetenschappers hebben de dichtheid heel nauwkeurig kunnen berekenen, door de kennis van de massa en de middellijn van deze planeet. De dichtheid volgens de wetenschappers is 5,6 gram per m³, welke te vergelijken is met de aarde. Door de hitte vermoedt men dat de oppervlakte van de planeet een grote gesmolten lava zee is.