Pluto planeet of niet
Inleiding
Als je aan de mensen vraagt wat de planeten in ons zonnestelsel zijn, weten de meesten dat wel. Ze zeggen dan: Mars, Venus, de Aarde, Mercurius, Jupiter, Saturnus, Neptunus, Uranus en Pluto. Dat deze planeten samen tot ons zonnestelsel behoren is jarenlang een vaststaand gegeven geweest. Een paar jaar geleden is dit echter veranderd en horen niet al deze planeten meer tot ons zonnestelsel, in elk geval niet als de grote 9 planeten waarover men altijd spreekt. Wat is er nu eigenlijk veranderd? Om daarachter te komen moet je even verder lezen in dit artikel.
De planeet Pluto
De planeet Pluto staat het verst van de zon. De afstand van Pluto tot de zon, de gemiddelde afstand wel te verstaan, bedraagt ongeveer 6 miljard kilomter. Pluto is de kleinste planeet van ons zonnestelsel. De doorsnede van Pluto is 2300 kilometer en dat maakt Pluto een kleine planeet. Pluto is zelfs kleiner dan onze maan. Pluto is redelijk laat ontdekt, namelijk eerst in het jaar 1930.
Omdat Pluto zo ver van de zon staat doet hij er 250 jaar over om helemaal rond te draaien. Pluto bestaat alleen uit steen en ijs. Over het oppervlak van Pluto is tot nu toe weinig bekend. Er is nog nooit een ruimtevaartuig langs gevlogen. In januari 2006 is een onbemand ruimtevaartuig vertrokken naar Pluto. Het zal nog enige tijd duren voordat dat ruimtevaartuig zijn bestemming zal bereiken. Het ruimtevaartuig zal Pluto namelijk pas passeren in het jaar 2015. Tijdens dat passeren zal er door het ruimtevaartuig foto's worden gemaakt van Pluto en ook van Charon. Als dit allemaal goed gaat zal dit voor het eerst zijn dat er afbeeldingen te zien zijn en kunnen worden bestudeerd van de oppervlakte en de atmosfeer van Pluto.
Pluto heeft drie manen. De bekendste en de maan die het eerste is ontdekt is Charon. De laatste twee manen, genoemd Hydra en Nix, zijn pas ontdekt in 2005.
Dwergplaneet
Sommige wetenschappers vinden Pluto geen planeet omdat hij zo klein is en andere wetenschappers weer wel. Pluto is dus lange tijd de negende planeet van ons zonnestelsel genoemd. In het jaar 2006, om precies te zijn op 24 augustus, werd er een congres gehouden in Praag. Omdat er voor die tijd niet echt richtlijnen waren waaraan je aan moest voldoen wilde je de naam planeet mogen voeren werd er op dit congres beslist wat een planeet nu eigenlijk is of moet zijn. Er werd beslist dat een planeet een object is dat door zijn eigen zwaartekracht rond is. De planeet moet zich ook in een baan om de zon bevinden en een planeet moet zo rond kunnen draaien zonder dat er andere objecten in zijn baan vliegen. Bij Pluto is het zo dat de eerste twee kloppen maar de laatste niet. Daarom is toen besloten dat Pluto niet meer de 9e planeet is van ons zonnestelsel. Pluto wordt nu een dwergplaneet genoemd.
Links
Ben je geïnteresseerd in astronomie dan zijn er nog een aantal artikelen die je kunt lezen. De linkjes van de artikelen vind je hieronder.