Wat gebeurt er als de Aarde ineens de andere kant op draait
Inleiding
De aarde waarop wij leven is een complex geheel. Allerlei factoren zoals de afstand tot de zon, ecosystemen, mens en dier en nog veel meer maken de aarde zoals deze is. Kleine veranderingen in dit geheel kunnen goed opgevangen worden door onze planeet. We zullen er niet veel tot niks van merken. Maar wat zal er met de aardbol gebeuren wanneer hij een hele grote verandering ondergaat? Wat gebeurt er bijvoorbeeld wanneer de Aarde plots de andere kant op gaat draaien?
De Aarde
Zo’n 5 miljard jaar geleden is de Aarde ontstaan. De Aarde zag er natuurlijk niet gelijk uit zoals wij de planeet nu kennen. In al die jaren zijn er veel dingen veranderd. Enorme landmassa’s zijn uitelkaar geschoven waardoor de continenten zijn ontstaan en organismen zijn gekomen en weer gegaan (denk aan de dinosauriërs). Inmiddels wonen er 7 miljard mensen op Aarde verspreid over ruim 200 landen.
De Aarde is vanaf de Zon gezien de derde planeet van het zonnestelsel waarin wij wonen. Onze planeet heeft een omtrek van ruim 40.000 kilometer. De Aarde wordt ook wel Tellus, Terra of Sol III genoemd.
Rotatie
De Aarde is ontstaan vijf miljard jaar geleden. Ons zonnestelsel bestond daarvoor alleen nog maar uit gas en stof. Op een gegeven moment begonnen verschillende deeltjes tegen elkaar aan te botsen en zich aan elkaar te hechten. Rotsblokken ontstonden. Die rotsblokken klonterden zich ook weer samen tot nog grote blokken totdat uiteindelijk één grote landmassa ontstond: de Aarde. Op die manier is ook de maan ontstaan.
Toen de Aarde net was ontstaan, zweefden er nog veel andere puinblokken in het heelal. Wanneer zo’n blok tegen de Aarde aan knalde, kreeg de aarde een soort van ‘’spin’’ mee, net als wanneer je tegen de zijkant van een bal slaat. Die bal gaat dan ook draaien. Op deze manier is de Aarde gaan draaien en is dus haar rotatie ontstaan.
Doordat de ruimte bijna geheel vacuüm is, zou je misschien verwachten dat de Aarde nooit zal stoppen met draaien wanneer ze eenmaal zijn begonnen. Dit is echter niet helemaal waar. Door de aantrekkingskracht van de maan op de Aarde is de hoeveelheid water op onze planeet ongelijk verdeeld. Aan de ene zee wordt door de maan namelijk harder getrokken dan aan de andere zee. Hierdoor wordt het water ongelijk over de Aarde verdeeld. Dit is deels de oorzaak van de remming van de rotatie van de Aarde. Ruimtestof en zonnewinden zorgen er ook voor dat de Aarde steeds iets langzamer draait: gemiddeld zo’n 1,5 duizendste van een seconde per dag. Dit zorgt ervoor dat er steeds minder dagen in een jaar passen (en ook dat de jaren vroeger, denk aan miljoenen jaren terug, langer duurden).
Als de Aarde de andere kant op draait
Ondanks deze vertraging draait de Aarde nog steeds heel erg snel rond haar eigen as (1700 kilometer per uur bij de evenaar, 1000 kilometer per uur in Nederland). Wat zal er gebeuren als de Aarde opeens de andere kant op gaat draaien? Dit is niet met zekerheid te zeggen, aangezien dit in theorie onmogelijk is. Niks in ons sterrenstelsel heeft zo’n grote kracht dat het (in één keer) de Aarde de andere kant op kan laten draaien. Maar stel dat het toch kan.
In dat geval zal de ramp die ontstaat zo groot zijn dat niemand op aarde deze overleefd. Wanneer de Aarde plots de andere kant op draait, wordt alles op aarde (mensen, dieren, gebouwen en zelfs zeeën en bergen) met een enorme snelheid naar het oosten geslingerd. Omdat de zeeën ook worden meegesleurd, zullen gigantische overstromingen en vloedgolven over de Aarde trekken.
Waarschijnlijk zou ook de aardkorst, de bovenste laag van de aardbol, naar het oosten bewegen. Aardbevingen en vulkaanuitbarstingen van ongekende grootte zullen het gevolg zijn. Wanneer wij mensen de verandering van de draairichting willen overleven, moet de Aarde heel langzaam afremmen en dan even langzaam weer de andere kant op gaan draaien. De grote rampen zullen dan niet meer gebeuren. Wat we wel van de verandering zullen merken is dat de zon voortaan in het westen opkomt en in het oosten weggaat. Een andere verandering is dat de tijdzones om zullen draaien. In bijvoorbeeld Amerika zal het later zijn dan in Nederland. Nu is dat andersom.
We zullen niet met rampen te maken krijgen, maar wel met andere veranderingen van natuur en klimaat. De zee- en oceaanstromen zullen van richting veranderen evenals regenpatronen en dergelijke. Dit kan funest zijn voor diersoorten op de Aarde. Dieren zijn namelijk gewend om in een bepaald klimaat te leven en ze zijn van dit klimaat afhankelijk geworden. Wanneer er veel aan het klimaat verandert, zullen vele dieren overlijden en uiteindelijk ook veel diersoorten uitsterven.
Gelukkig is dit allemaal puur theoretisch en is het onmogelijk dat dit in het echt gaat gebeuren!
Conclusie
De Aarde draait met een noodgang van ruim 1700 kilometer per uur om haar eigen as heen. Het is onmogelijk dat iets in ons heelal de Aarde in één keer laat stoppen met draaien, laat staan de andere kant op laat draaien. Maar stel dat dit toch mogelijk is, dan zijn de gevolgen desastreus: alles op onze Aarde zal naar het oosten geslingerd worden. Hierdoor gaat vrijwel al het leven op Aarde dood, tsunami’s, aardbevingen en klimaatveranderingen ontstaan. Ook zullen we de zon in het westen zien opgaan en de tijdzones keren om.
Bronnen afbeeldingen: Wikimedia Commons, NASA, US National Oceanic and Atmospheric Administration