Wat weegt de aarde en wordt de aarde zwaarder

Inleiding

Overdag zijn we vaak bezig met gewichten en kilo’s. Hoeveel kilo bloem hebben we bijvoorbeeld nodig om een brood te bakken? En hoeveel kilo ben ik de afgelopen week aangekomen? Is het ook niet interessant om te weten hoeveel de aarde waarop je leeft eigenlijk weegt?

Het gewicht

Als we heel wetenschappelijk naar deze vraag zouden kijken, komen we op het antwoord dat onze aardbol eigenlijk geen gewicht heeft. Gewicht is natuurkundig gezien namelijk doordat een voorwerp kracht op de omgeving uitoefent. Ons lichaam oefent bijvoorbeeld kracht uit op de aardbol. Maar de aarde kan nergens een kracht op uitoefenen. De aardbol cirkelt namelijk ‘’doelloos’’ rond in het heelal.

We kunnen echter wel naar de massa van de aarde kijken. Massa en gewicht zijn in de natuurkunde net wat andere begrippen. De massa drukken we uit in kilogram. Dus als we op een weegschaal staan zien we eigenlijk onze massa, en niet ons gewicht!

Een aantal jaren geleden is er op de Universiteit van Washington in Amerika door verschillende wetenschappers onderzoek gedaan naar de massa van de aarde. Volgens hen weegt de aarde zo’n 5972 triljard kilo. Het is niet zo vreemd dat je geen idee hebt wat je bij dit getal voor moet stellen. Uitgeschreven is de massa van de aarde 5.972.000.000.000.000.000.000 kilo. Dat zijn 18 nullen, een enorm getal.

Wordt de aarde zwaarder of lichter

Het is lastig om te zeggen of de aarde zwaarder of lichter wordt. Misschien zou je denken dat alle gassen die mensen uitstoten (uitlaatgassen en dergelijke) de aarde verlaten en zo de planeet dus lichter maken. Dit is niet waar. De meeste gassen blijven namelijk hangen in de dampkring om de aarde of ze worden opgenomen door de zeeën en oceanen. Door de toenemende uitstoot van gassen verandert er dus in ieder geval niks aan de massa van de aarde.

Dan kun je nog denken dat de aarde zwaarder wordt doordat mensen steeds dikker en zwaarder worden. Dit is echter ook niet het geval. Deze toenemende massa wordt namelijk gecompenseerd door het voedsel dat gegeten wordt. Dat aantal wordt ook steeds meer.

Voor het antwoord op deze vraag moeten we bij de NASA zijn, de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. Zij hebben berekend dat de aarde toch wat zwaarder wordt. Dit komt door het ruimtepuin (brokken van meteorieten en dergelijke) dat op de aarde stort. Jaarlijks komt er zo’n 40.000 kilo ruimteafval op de aarde terecht. Hierdoor wordt de aarde dus wel zwaarder. Maar omdat de aarde zoveel meer weegt dan het ruimtepuin, zullen wij hier geen gevolgen van merken.

Massa van andere planeten

● Mercurius: 3.302 + 19 nullen kilo (de lichtste planeet van ons zonnestelsel)

● Venus: 4.856 + 20 nullen kilo

● Mars: 6.419 + 19 nullen kilo

● Jupiter: 1.899 + 23 nullen kilo (de zwaarste planeet van ons zonnestelsel)

● Saturnus: 5.685 + 22 nullen kilo

● Uranus: 8.683 + 21 nullen kilo

● Neptunus: 10.243 + 21 nullen kilo

● Verder weegt onze zon bijna 333.000 keer zo veel als de aarde en heeft maan een massa van 735 + 19 nullen kilo.

Conclusie

De aarde heeft een massa van 5972 triljard kilo. Dat is 5972 met 18 nullen wat een enorm getal is. Volgens de NASA blijft de massa van onze aarde groeien. Dit gaat echter in een heel langzaam tempo, waardoor wij er niks van merken.

Veel planeten in ons zonnestelsel wegen meer dan de aarde. De zwaarste planeet is Jupiter. Maar er is een hemellichaam dat nóg meer weegt dan Jupiter: de zon. De zon weegt 333.000 keer meer dan de aarde.