Hoe ontstaan zwarte gaten
Inleiding
Ter verduidelijking over m'n andere artikel: hoe ontstaan zwarte gaten. Want ja, hoe kom je nou opeens aan een superzwaar hemellichaam?
Soorten, massa's en ontstaan
Zwarte gaten komen ik verschillende soorten en maten. De soorten zijn ingedeeld in massagroepen. Als eerste heb je de stellaire zwarte gaten. Deze hebben een massa van 5 tot 100 keer zo groot als de zon. Ze ontstaan door een supernova van een zware ster. Als de kern van deze ster meer dan 5 keer zo veel weegt als de zon, implodeert de kern tot een zwart gat (ofwel een preonenbal). Daarna heb je middelgrote zwarte gaten, met een massa tot 1000 keer zo groot als de zon. Deze ontstaan op dezelfde manier als stellaire zwarte gaten, alleen heet de explosie van de ster een hypernova, om aan te geven dat het om een bijzonder sterke supernova gaat.
Als laatste heb je superzware zwarte gaten, met een massa van minstens een miljoen keer die van de zon. Deze ontstaan niet door explosies van sterren als ze uitgebrand zijn, maar ze bestaan al miljarden jaren. Tijdens de zogenoemde "Big Bang" zijn grote preonenbrokken de ruimte in geknald, die nooit meer zijn uiteen gevallen. Hiervan zijn er slechts weinig. Dit soort zwarte gaten tref je aan in het centrum van sterrenstelsels, waar alle andere hemellichamen in een baan omheen draaien. In onze melkweg hebben wij er één: Sagittarius A, met een massa van 3,7 miljoen zo groot als de zon. Hieronder zie je een plaatje van de plaats van Sagittarius A ten opzicht van ons melkwegstelsel.
Als een soort B-zwart gat zijn er nog grijze gaten, maar deze bestaan niet uit preonen, maar uit quarks, de zogenoemde Q-sterren. Deze onstaan ook door supernova's.