Hoe maakt een kip een ei
Hoe ontstaat een ei in een kip?
Hoewel het ei voor ons in het dagelijks leven heel gewoon is, is het voor de kip helemaal niet zo makkelijk om een ei te maken. Elk ei weegt ongeveer drie procent van wat de kip weegt.
Als een kip een jaar lang achter elkaar eieren legt komt dit neer op een totaal van acht keer het lichaamsgewicht!De kip besteedt de helft van haar energie aan het maken van het ei, de kip moet er dus hard voor werken.
Hoe wordt de dooier gemaakt?
Voordat de kip geboren is, liggen er al duizenden kiemcellen klaar in de eierstokken. Dit is bij de vrouwelijke mens ook zo, bij ons liggen er al ongev
eer 360.000 onrijpe eicellen klaar in de eierstokken. Als de kip 4 tot 6 maanden oud is, beginnen de kiemcellen te rijpen. Na ongeveer tien weken rijpen, wordt de gele dooier door de kiemcel opgebouwd.
De dooier bestaat voornamelijk uit vetten en eiwitten, die in de lever van de kip worden aangemaakt. De dooier wordt veel groter dan de kiemcel, omdat deze genoeg voeding voor 21 dagen moet bevatten om het kuiken te laten groeien. De dooier weegt uiteindelijk dertig procent van het gehele ei, zie afbeelding 1.
Afb.1.Je kunt de eidooier hard of zacht koken!
Hoe wordt het eiwit gemaakt?
Op dit moment bestaat het ei alleen nog uit de dooier en de kiemcel. De bouw van het eiwit begint als de dooier klaar is en losgelaten wordt door de eierstok. De dooier komt dan in de eileider, een lange buis van ongeveer 60 centimeter lang. Aan de bovenkant van de eileider zit een soort holte waar eventueel sperma wordt opgeslagen. Als een spermacel samensmelt met de kiemcel, vindt bevruchting plaats.
Veruit de meeste eieren worden niet bevrucht. Op zijn reis door de eileider wordt het ei van een laagje eiwit voorzien, deze laag gaat ook over het eventuele embryo heen, om te voorkomen dat deze wordt beschadigd als de schaal wordt aangelegd. Het uiteindelijke eiwit bestaat uit vier verschillende lagen.
Hoe wordt de eierschaal gemaakt?
Als het eiwit klaar is worden er vliezen omheen gemaakt. Hierna verblijft het ei lang in de baarmoeder, waar er water en zouten door de vliezen heen het ei in worden gepompt, totdat het ei zijn volledige grootte heeft bereikt. Pas als de vliezen strak staan, wordt calciumcarbonaat afgescheiden om de schaal te vormen. Dit proces duurt ongeveer een etmaal. Het stompe uiteinde van het ei bevat poriën, die voor een eventuele toevoer van lucht voor het kuiken zorgen.
De afronding van het ei.
Voordat het ei gelegd wordt, legt de kip er nog een eiwitrijk laagje omheen. Dit sluit de poriën af en zorgt dat er geen bacteriën naar binnen kunnen. Omdat het laagje binnen een aantal dagen afbreekt, heeft het embryo toch voldoende zuurstof over.
Conclusie
Het is voor een kip dus een hele opgave om een ei te maken, een langdurend en energiek proces. Als je ooit nog eens een eitje eet, bijvoorbeeld op zondagochtend in je bed, denk dan eens na over hoeveel werk het is geweest voor de kip, die dat betreffende eitje heeft gelegd!
Wil je meer weten ? Lees dan verder in dit informatieve boek over kippen.