Welke soorten olifanten zijn er
Vier soorten
We kennen in totaal 4 olifantsoorten. Deze soorten komen uit Azië of uit Afrika. De soorten die bestaan zijn:
- De Afrikaanse savanneolifant(LOXODONTA AFRICANA)
- De Afrikaanse bosolifant(LOXODONTA CYCLOTIS).
- De West-Afrikaanse olifant(geen Latijnse benaming).
- De Aziatische olifant ELEPHAS MAXIMUS)
De Aziatische olifant wordt ook wel de Indische olifant genoemd. Dit is echter niet correct. De Indische olifant is een ondersoort van de Aziatische olifant. Het is dus geen hoofdsoort.
Uitgestorven olifantsoorten
De Afrikaanse olifant kende oorspronkelijk nog vier soorten. Deze soorten zijn echter allemaal uitgestorven. De uitgestorven Afrikaanse olifantsoorten zijn:
- Loxodonta adaurora (ca. 2 miljoen jaar geleden uitgestorven)
- Loxodonta angammensis
- Loxodonta atlantica
- Loxodonta exoptata
Ondersoorten
Naast de 4 olifantsoorten zijn er ook nog zogenaamde ondersoorten. Deze olifanten behoren dus tot een hoofdsoort.
Ondersoorten van de Aziatische olifant
- De Indische of Zuidoost-Aziatische olifant
- De Sri Lankaanse olifant (ook wel Ceylon-olifant genoemd)
- De Sumatraanse olifant
- De Borneo-olifant
Sinds 2003 is er een vijfde ondersoort van de Aziatische olifant ontdekt. Er is nog geen Latijnse naam voor dit ondersoort. Het gaat om de Borneo-pygmee olifant. Deze wordt ook wel de dwergolifant genoemd. Het verschil met de andere Aziatische olifanten zit vooral in de grootte. De Borneo-pygmee olifant is een stuk kleiner. Wel heeft hij een langere staart en grotere oren dan de andere Aziatische olifanten. De slagtanden van dit soort zijn bovendien minder gekromd dan bij de andere olifanten het geval is.
Ondersoorten van de Afrikaanse olifant Ook de Afrikaanse olifant kent een drietal ondersoorten, te weten:
- Savanne olifant
- Bosolifant
- West Afrikaanse olifant
Verschillen tussen de olifanten
Verschillen in grootte en gewicht
Er zijn dus verschillende olifantsoorten en daarvan afgeleide ondersoorten. Maar wat zijn nu precies de verschillen tussen de verschillende olifanten? Het grootste verschil tussen de Afrikaanse en Aziatische olifanten is de grootte. De Afrikaanse olifant is de grootste olifant. De Savanne olifant is het grootste landdier. Een volwassen mannetje (ook wel stier of bul genoemd) kan tussen de 4.000 en 6.300 kilogram zwaar worden. Hun schouderhoogte is tussen de 240 en 340 centimeter. De totale lengte is circa 600 tot 730 centimeter lang. De staart kan wel 150 centimeter lang zijn. De Aziatische olifant kan ook wel tussen de 200 en 350 centimeter hoog worden. Maar over het algemeen zijn deze olifanten lichter (tussen 3.000 en 5.000 kilogram) dan de Afrikaanse olifant.
Uiterlijke verschillen
Afrikaanse olifanten hebben hele grote oren die de schouders bedekken. Als de olifanten hard rennen lijken het wel vleugels, zo groot kunnen de oren worden. Dit in tegenstelling tot de Aziatische olifant. De Aziatische olifant heeft namelijk hele kleine oren.
De Afrikaanse olifant heeft een holle rug. Achter het hoofd en bij de staart zit een soort bult. Hierdoor lijkt het alsof de Afrikaanse olifant een ingezakte rug heeft. De Aziatische olifant heeft een bolle rug. Midden op zijn rug heeft hij een grote bult.
De Afrikaanse olifant heeft een scherp gelijkmatig oplopend hoofd. De Aziatische olifant heeft grote bulten op het voorhoofd. Deze zijn duidelijk zichtbaar. De bulten op het hoofd zijn ook het hoogste punt van de olifant. Naast deze overduidelijke verschillen die ook voor een leek gemakkelijk te zien zijn, kennen de olifantsoorten ook nog andere, minder goed zichtbare verschillen. De slurf bijvoorbeeld. De Afrikaanse olifant heeft twee vingers aan het einde van de slurf. De Aziatische olifant heeft maar één vinger. Ook hebben de soorten niet evenveel tenen. De Aziatische olifant heeft meer tenen dan de Afrikaanse olifant.
Slagtanden
Olifanten zijn erg gewild om hun slagtanden. Deze slagtanden, die bestaan uit ivoor, worden gebruikt voor het maken van allerlei producten. Het jagen op wilde olifanten en de verkoop van ivoor zijn sinds 1989 officieel verboden. Stropers echter slaan nog steeds hun slag en de zwarte markt voor ivoor is nog steeds groot.
Bij Afrikaanse olifanten hebben zowel mannetjes (bullen of stieren) als vrouwtjes (koe) slagtanden. Deze dieren worden dan ook het meest met uitsterven bedreigd. Bij de Aziatische olifant hebben alleen de mannetjes slagtanden. Overigens hebben niet alle mannetjes slagtanden. De jacht op deze dieren is vanwege hun ivoor dus minder. Toch worden ook deze olifanten met uitsterven bedreigd.
Aantallen olifanten
Het aantal olifanten neemt snel af. In 1930 waren er naar schatting nog 5 miljoen Afrikaanse olifanten. In 1990 werd dit aantal geschat op nog maximaal 600.000. Tegenwoordig wordt het aantal Afrikaanse olifanten op zo’n 200.000 - 300.000 geschat. Er zijn nog minder Aziatische olifanten over, naar schatting zo’n 30.000. Hiervan leeft het grootste gedeelte in gevangenschap. In landen waar olifanten altijd in grote getale hebben geleefd, zoals Vietnam, leven nu nog maar enkele honderden olifanten.
Leefgebieden
De Afrikaanse olifant is tegenwoordig bijna alleen nog maar te vinden in het midden en het oosten van Afrika. Vroeger stond met name het westen bekend als het leefgebied van de Afrikaanse olifant. In het zuidelijk deel van Afrika leven nog veel olifanten in beschermde gebieden.
De Aziatische olifant komt nog in een groot aantal landen voor, zoals
- Sri Lanka
- India (zuidelijk deel)
- Nepal
- Bangladesh
- Thailand
- Birma
- Maleisië
Naast deze landen ook nog in heel kleine gebieden van Cambojda, Laos, China, Indonesië en Vietnam.