Parkdieren
WAT ZIJN PARKDIEREN?
Parkdieren is geen diersoort maar een verzamelnaam voor diverse diersoorten. Zoals herten, lama achtigen, kangoeroes, loopvogels enz. Meestal te vinden in hertenkampen, parken, kinderboerderijen en kleine dierentuinen. De laatse jaren zijn ze ook steeds meer in trek bij mensen met veel tuin of buitenruimte en die een leuke hobby zoeken. Deze dieren kun je uitstekend houden in een afgebakende ruimte, meestal voorzien van een nachthok. Het betreft hier inheemse dan wel exotische dieren. Een goede kennis over huisvesting, opfok en kweken, verzorging en voeding is een vereiste.
Diersoorten
- Herten
- Alpaca’s
- Lama’s
- Kangoeroes
- Ezels
- Zebra´s
- Hangbuikzwijntjes
- Struisvogels
- Kraanvogels
- Watervogels
Dit is zomaar een opsomming van een aantal diersoorten die je mag houden in of om je huis. Alles is afhankelijk van de beschikbare ruimte, jouw kennis van de dieren en het beschikbare budget. Een hangbuikzwijntje is makkelijker te houden dan een koppel kangoeroes om maar iets te noemen.
Herten
Damherten en Japanse Sikaherten zijn de twee meest voorkomende hertensoorten in parken en hobbyhouderijen. Reeen kun je bijna niet houden. In gevangenschap overleven deze maar zelden. Zij blijven schuw. De voeding van herten bestaat uit gras, bladeren, eikels enz. In gevangenschap moet er worden bijgevoerd met brokken voor extra energie en mineralen. Vers drinkwater moet ook altijd aanwezig zijn. Een beschut en droog plekje dient er te zijn. Een kleine stal is voldoende. Herten zijn zomer en winter buiten te vinden. Ze hebben geen last van de kou.
Alpaca's
De alpaca behoort tot de kameelachtigen en komt oorspronkelijk uit het Andes gebergte. Daar worden ze gehouden om hun vlees en wol. Ze eten gras en hooi.
Lama's
Ook zij komen van het Andesgebergte. Daar zijn ze eeuwen geleden al gedomesticeerd tot last/ en trekdier. Lama´s zijn makkelijk te houden dieren. Aan een flinke weide )1000 m2 voor 2 lama´s bijv’ is al voldoende. Ook stellen zij niet te veel eisen aan hun verzorging. Ze eten hooi en gras en likken graag aan een mineralensteen. Ze moeten jaarlijks worden geschoren en de hoeven elk half jaar bijwerken.
Kangoeroes
Ze zijn nog al eens in het nieuws als er weer eentje ontsnapt is en vrolijk rondhuppelt. Ze zijn dan moeilijk te vangen want een kangoeroe is zeer schuw. Ze laten zich amper bekijken of van grote afstand of ze verstoppen zich in het hoge gras. Er zijn wel 50 soorten kangoeroes. De kleinere soorten worden walabies genoemd. Op zich zijn kangoeroes eenvoudig te houden. Ze houden van ons klimaat, hebben een hekel an de zon en willen altijd een schaduw plekje. Ze eten gras, hooi, fruit, takken of bladeren. Wel zijn ze zeer gevoelig voor kaakontstekingen en dit is niet altijd makkelijk te behandelen. Hieraan kunnen ze overlijden. Per koppel hebben ze aan 100 m2 weide voldoende. In de weide moeten wel een aantal schuilgelegenheden en bomen staan.
Ezels
Behoren tot de familie paardachtigen. Oorspronkelijk zijn het werkezels die gebruikt worden als lastdier. Wat te doen met een ezel of liever ezels, want het zijn kuddedieren die men voor de liefhebberij houdt. Ezels zijn echte gezelsschapdieren waarmee men heerlijk kan wandelen, gewoon een touw aan de halster en gezellig wandelenn in een rustige omgeving . Kleine ezels kunnen door kinderen worden bereden. Een ezel is leuk maar besef wel het vele werk dat men met een ezel heeft. Dagelijks mest ruimen, voeren, hoeven regelmatig verzorgen. Om een paar ezels te houden moet men wel de beschikking hebben over een weide van minimaal 1500 m2 Aangezien de ezels erg gevoelig zijn voor vocht is een goede schuilgelegenheid nodig en een goede stal voor s´nachts en de winter.
Nandoes
Nandoes behoren bij de groep loopvogels. Zij kunnen evenals de struisvogel en emoe niet vliegen. De nandoe komt uit midden zuid amerika en eten hoofdzakelijk plantaardig voedsel en ook insekten. Van alle loopvogels, zoals de struisvogel uit Afrika en de emoe uit Australie wordt de nandoe het meest door partikulieren gehouden. Het zijn sterke, niet veel eisende vogels. Indien men zorgt voor de juiste verzorging zullen ze niet snel ziek worden.
Naast deze zijn er nog veel andere dieren die kunnen worden gehouden als hobby en parkdieren dieren. Deze lijst is nog lang niet compleet maar geeft wel een indruk wat met parkdieren bedoelt wordt. Mocht je belangstelling hebben voor het houden van parkdieren neem dan contact op met bijv. de verening van parkdieren. Zij kunnen je alle informatie verstrekken.