De fret het bloeddorstig roofdiertje

Last van ratten of muizen, probeer eens een fret

Als je last hebt van ratten en muizen, kunt u ze natuurlijk bestrijden met vergif, klemmen en vallen. Je kan Fret2.jpgook een kat of hond in huis nemen. Maar als je om het even welke reden dan ook, iets anders wil dan een hond, kat of vergif probeert u het dan eens met een fret. 

De fret

De fret is een roofdiertje behorend tot de familie van Mustelidae, waartoe ook de wezel, bunzing, hermelijn, otter en nerts behoren. De fret is ongeveer dezelfde grootte als de bunzing. Hij is er ook het dichtst mee verwant, want hij kan er onbeperkt mee gekruist worden. De bastaarden worden bunzingfretten genoemd, en blijken eveneens vruchtbaar, zowel bij onderlinge paring als bij kruisparing met één van de ouders.

Zo te zien verschillen de fret en de bunzing alleen qua kleur. De bunzing is geelachtig tot donkerbruin van kleur. De fret is wit van kleur en heeft rode ogen. Het is dus een albinovorm.

De mannetjesfret

De mannetjes van de fret zijn aanzienlijk groter dan de wijfjes. De beide geslachten meten respectievelijk, ongeveer 30 cm en 40 cm. Waarin voor beide gevallen ongeveer een derde voor de rekening van de staart komt. Ook zijn de mannetjes forser van lichaamsbouw en hebben ze zwaardere en bredere koppen, een verschil dat reeds op de leeftijd van drie tot vier weken zichtbaar is.

Konijnenjacht

Fret_(1).jpgDe fret wordt sinds onheugelijke tijden voor de konijnenjacht gebruikt. Men plaatst hem daarvoor in één van de konijnenpijpen en sluit de andere konijnenpijpen af met een net. Het konijn wordt opgejaagd door de fret (zijn aartsvijand), tracht te vluchten en loopt daarbij in één van de netten. Meestal wordt de fret bij deze vorm van jagen gemuilband. Dit om te voorkomen dat hij onder de grond het konijn zou doden, en na zich te goed gedaan te hebben aan het konijnenbloed, gaat slapen. 

 

Muizen en ratten

De kleine bloeddorstige rover is echter ook heel uitdrukkelijk geschikt voor de verdelging van muizen en ratten. Hij achtervolgt ze tot onder de grond, waar hij ze bloeddorstig verslindt. Hij houdt echter " en dat maakt hem zo geschikt als verdelger van muizen en ratten " niet op met jagen als hij zijn maag vol heeft, maar gaat er mee door tot hij alles wat hij binnen zijn bereik is heeft uitgeroeid. Alle prooidieren worden door een beet in het achterhoofd gedood.

De jonge fret

De jonge fretjes worden na een draagtijd van zes weken blind en naakt geboren. De oogjes gaan pas na ongeveer dertig dagen open. Eten van het door de moeder meegebrachte vlees doen ze al voordat de oogjes open zijn. Ze worden fel en fanatiek door de moeder verdedigd. Zelfs volkomen te vertrouwen en handtamme fretten zijn als ze jongen hebben, niet door hun verzorger te benaderen. Jonge fretten zijn aanvankelijk spierwit, maar naarmate ze ouder worden krijgt de vacht een donkerdere tint en vooral de mannetjes zijn vaak donkergeel of bruingeel van kleur.

Bunzingfretten

De zogenaamde bunzingfretten, ontstaan uit de kruising van bunzing en fret, hebben de kleur van de bunzing en zijn geel tot donkerbruin of grijsbruin. Ze zijn wilder en agressiever (ook tegenover de mens) dan de albinovorm die, volkomen handtam kan worden en die u dan ook vooral wanneer je hem jong in handen hebt gekregen en zelf opgefokt, rustig als huisdier kunt houden.

Frettenluchtje

Een fret heeft een heel scherp geurtje, maar je kan dit bestrijden door een paar regeltjes in acht te nemen, namelijk de bak waarop ze hun behoefte doen, vaker te reinigen dan bij een kat noodzakelijk is. De fret is namelijk een holbewoner en zoals alle holbewoners, zijn ze van nature gewend alle ontlasting en urine altijd op één en dezelfde plaats te deponeren.

Wanneer u het dier in een hok houdt, vergemakkelijkt deze eigenschap het schoonhouden enorm, terwijl zij het eveneens mogelijk maakt de als huisdieren gehouden exemplaren te leren op de bak te gaan. Als vulling voor die bak kunt u, net zoals bij de kattenbak, zand of zaagsel gebruiken, maar turfmolm absorbeert niet alleen het vocht, maar ook het frettenluchtje beter en langer. Tegenwoordig kun je in de betere dierenwinkel een speciaal vulmiddel kopen, dit vulmiddel is voorzien van een zogenaamde dekgeur, zodat u in het geheel niets meer ruikt.

De fret als huisdier

Wanneer u een fret als huisdier houdt moet u er wel aan denken deuren en ramen gesloten te houden of van horren te voorzien. Want als hij in het duiven- konijnenhok van de buurman zou belanden, richt hij daar een enorm bloedbad aan en is uw leed natuurlijk niet te overzien. Zorg in ieder geval voor een hok waarin u hem kunt plaatsen als u geen gelegenheid hebt zich met hem te bemoeien, en waaruit u hem iedere dag zoveel mogelijk loslaat om hem vertrouwelijk te maken.

Het voedsel van de fret

Het voedsel van de fret moet voor het grootste gedeelte van dierlijke afkomst zijn. Houdt u hem als ongedierteverdelger, dan haalt hij voor het grootste gedeelte zelf zijn kostje op, want de gedode muizen en ratten worden geheel of gedeeltelijk verslonden. Voorts is een fret net zoals een poes dol op melk en op melk geweekt brood. Vervangen kan dit de vleesvoeding natuurlijk niet. Een rauw eitje kan ook van tijd tot tijd, klutsen hoeft helemaal niet voor hem, hij weet het handig open te bijten en leeg te slurpen.

Alles bij elkaar genomen kan de fret een aangenaam en belangwekkende huisgenoot zijn, maar u moet wel tijd voor hem hebben. Als hij de hele dag in een hokje moet zitten is er geen aardigheid aan. Voor u niet en voor hem niet.

Conclusie

De fret is een uitstekend jagertje en kan gebruikt worden voor de konijnen jacht, maar is ook heel geschikt als ongedierteverdelger van ratten en muizen. Men kan hem houden als huisdier en hem zindelijkheid aanleren, waarbij zijn natuurlijke geurtjes beperkt kunnen worden door de juiste bakvulling te gebruiken. Zijn hoofdvoeding moet bestaan uit dierlijk voedsel, maar af en toe melk, in melk geweekt brood en een eitje kan geen kwaad.