Wat is de superbacterie
Superbacterie
In April 2010 werd er door experts gewaarschuwd voor de opkomst van een nieuwe superbacterie. Er wordt gezegd dat deze superbacterie een gevaar vormt voor de mens. Deze superbacterie is namelijk schadelijk voor de gezondheid van de mens en kan maar heel moeilijk bestreden worden. Maar wat is de superbacterie precies en hoe wordt de opkomst van deze superbacterie veroorzaakt?
Wat is een superbacterie?
Bacteriën zijn eencellige organismen die vrijwel overal op aarde voorkomen. Bacteriën hebben soms een goede of een handige werking. Zo worden bacteriën bijvoorbeeld gebruikt om water te zuiveren en spelen bepaalde bacteriën uit je darmflora een belangrijke rol voor je weerstand. Soms kunnen bacteriën echter een slechte werking hebben op je lichaam. Een bacterie wordt dan een pathogeen genoemd. Ondanks dat bacteriën zo klein zijn, kunnen bacteriën in deze gevallen voor diverse infecties en ziekten zorgen.
De kracht van bacteriën ligt in het feit dat ze erg snel kunnen vermeerderen en zich gemakkelijk en snel kunnen aanpassen aan hun omgeving. Vooral deze laatste eigenschap is de superbacterie zeer van pas gekomen. De superbacterie heeft zich namelijk zo aangepast dat antibiotica hem niet meer schaadt. De superbacterie behoort tot de soorten bacteriën die in je darm leven. Voorbeelden hiervan zijn de Escherichia coli en de Klebsiella pneumoniae. Gewoonlijk heb je geen last van deze bacteriën. Je hebt je darmflora zelfs nodig voor een goede darmwerking. Als deze bacteriën echter op andere plaatsen in je lichaam terechtkomen, kunnen ze wel degelijk schade aanrichten. Gewoonlijk helpt een antibiotica behandeling je snel van dit probleem af. De superbacterie heeft echter het enzym ESBL (Extended Spectrum Beta-Lactamase) ontwikkeld. Dit enzym inactiveert antibiotica waardoor de superbacterie resistent is tegen vele antibioticasoorten zoals penicilline en amoxicilline. Een infectie is dus zeer moeilijk te behandelen.
Over het algemeen is een goede weerstand ruim voldoende om een infectie van de superbacterie te weren. Bij patiënten of mensen met een verminderde weerstand is dit echter een andere zaak. Bij hen kan de superbacterie onder andere voor long- en darminfecties zorgen. Bovendien kan de superbacterie bij vrouwen een hardnekkige blaasontsteking veroorzaken.
Wat is de oorzaak van de opkomst van superbacterie?
Zoals eerder genoemd, hebben bacteriën de eigenschap om zich goed aan hun omgeving te kunnen aanpassen. Als er veel antibiotica wordt gebruikt, komen hier ook veel bacteriën mee in aanraking. Des te meer antibiotica wordt gebruikt, des te groter de kans wordt op de ontwikkeling van een bacterie die resistent is voor antibiotica. In landen waar veel antibiotica wordt gebruikt, is er daarom een verhoogde kans op de ontwikkeling van een superbacterie. Als een superbacterie eenmaal bestaat, verspreidt het zich razendsnel. Iedereen kan namelijk drager zijn van de bacterie. Ook als je gezond bent, is er een aanzienlijke kans dat je de bacterie met je meedraagt.
Reden tot zorgen?
Sommige mensen maken zich ernstige zorgen over de superbacterie. Anderen zeggen dat het geen groot probleem zal veroorzaken. Er zijn naast antibiotica nog andere middelen die gebruikt kunnen worden om bacteriën te doden. We staan dus in ieder geval niet machteloos in de strijd tegen de superbacterie. En of de superbacterie ons serieuze problemen zal leveren, kan alleen de tijd ons leren.
Link
Lees ook: Infectie met een superbacterie voorkomen