Wat kan men vertellen over reptielen

Kruipende dieren

Kruipende dieren worden reptielen genoemd, deze kunnen verdeeld worden in vier groepen.

  1. Krokodillen
  2. Schildpadden
  3. Hagedissen
  4. Slangen

Voor de liefhebbers van terraria, komt de eerste groep in het geheel niet voor. De tweede groep in mindere mate. De derde groep is dan weer heel gewild, de hagedissen dus. De soorten hagedissen die er zijn wordt geschat op drieduizend. Onderling verschillen de hagedissen in grootte, vorm en kleur. Daarnaast spelen de slangen een heel belangrijke rol voor de liefhebbers van terraria. De giftige slangen zijn voor de ervaren liefhebbers die dit dier in gevangenschap houden.

Hagedissen

Het merendeel van de hagedissen zijn carnivoor, vleeseters dus. De kleine hagedissen voeden zich uitsluitend met insekten, larven, wormen, naakte slakken en andere ongewervelde dieren. De grote hagedissen voeden zich dan weer met vogels en zoogdieren. Ze houden allemaal van warmte en zon en zouden niet overleven indien ze dit moeten missen. Dus daarom is een lichtkap onontbeerlijk voor de terraria met hagedissen. Ofschoon er ook infrafil- bestraling bestaat, zal dit nooit het zonlicht volledig kunnen vervangen. Hagedissen die dan ook de warmte krijgen via de infrafil- bestraling zullen vroeg of laat een tekort krijgen aan vitamines, hun gezondheid gaat achteruit en ze beginnen huidwoekeringen te vertonen.

Hagedissen uit gematigde luchtstreken houden een soort van winterslaap, ze vertoeven dan in een soort comazone die te vergelijken is met de winterslaap van landschildpadden. De exemplaren die in gevangenschap leven en overwinteren, kan je in een kist stoppen en bedekken met een laag dorre bladeren, om ze dan te bewaren op een koele vorstvrije plaats tot het voorjaar aanbreekt.

Alle hagedissen moeten met de nodige voorzichtigheid behandeld worden. De staart is bijzonder broos en breekt heel makkelijk af. De staart groeit wel terug maar zal korter zijn en zonder tekening.

Schildpadden

Schildpadden behoren tot de oudste vorm van de reptielen. Naar hun levenswijze kunnen we ze opdelen in drie groepen.

  1. landschildpadden
  2. moerasschildpadden
  3. zeeschildpadden

Alleen de land- en moerasschildpadden komen in aanmerking voor de terraria. Het verschil tussen een landschildpad en een moerasschildpad zie je aan de vorm van de voeten. Een landschildpad heeft klompvoeten, waarbij de tenen tot aan de nagels aaneengegroeid zijn. Een moerasschildpad heeft zwemvliezen tussen de tenen. Bij de meeste soorten hebben de mannetjes een langere staart dan de wijfjes en zijn de ogen gekleurd. Tevens is hun buikschild van de mannetjes hol en bij de wijfjes bol of vlak, het holle buikschild is nodig om te kunnen paren, waarbij het mannetje op de rug van het wijfje klautert.

Het voedsel van landschildpadden bestaat hoofdzakelijk uit groen, bladeren,spinazie, worteltjes, allerlei vruchten, klaver en bladeren van paardebloem. Ze zijn dus vegetarisch, alhoewel er een paar soorten zijn die graag eens een stukje vlees eten. Hun voeding kan aangevuld worden met in melk geweekt brood.

De kleine exemplaren zijn uitstekend geschikt voor het terraria, terwijl de grotere uitermate geschikt zijn voor in de tuin. Als je een schildpad in de tuin wil zal je een paar aanpassingen moeten doen. Deze zal grondig moeten afgerasterd zijn, waarbij het gaas minstens tien centimeter in de grond gegraven wordt, en je zal ook voor een waterdicht en winddicht onderkomen moeten zorgen.

De moerasschildpadden hebben een amfibische levenswijze aangenomen, alhoewel ze op het droge veel actiever zijn dan landschildpadden, zijn het uitstekende zwemmers en duikers. Hun voedsel bestaat hoofdzakelijk uit vis, salamanders, wormen, slakken, kikkers en andere kleine prooidieren. In gevangenschap hebben ze wel de neiging zich tevreden te stellen met dood voedsel in de vorm van reepjes vlees. 

Een moerasschildpad kan je van begin mei tot eind september in een vijvertje in de tuin houden. Als ze het gehele seizoen een gemiddelde temperatuur van 22° celcius hebben dan is dit geen probleem. De soorten die opzichzelf aangewezen zijn, zullen van zodra de temperatuur in het najaar daalt, pogingen doen om zichzelf in te graven in de modderige bodem van de vijver om daar hun winterslaap te houden. Is de modderlaag op de bodem van de vijver dik genoeg, dan is er geen bezwaar tegen. En anders mag je ze dezelfde behandeling geven zoals de landschildpad. Dus je mag ze in een kistje met stro, en dorre bladeren op een frisse en vorstvrije plaats bewaren.

Schildpadden die in een verwarmd terrarium leven, blijven ook in de winter actief. Een goed advies is: koop geen kleine exemplaren, deze worden meestal in de zomer aangeboden, zien er bijzonder grappig uit, maar zijn zeer moeilijk in leven te houden.

Slangen

Er zijn naar schatting ongeveer 1500 soorten slangen. Ongeveer een 150 daarvan zijn voor de mens gevaarlijk. En alhoewel de doorsneemens er een afkeer van heeft, zijn het toch dieren die bijzonder fascinerend zijn. Ze zijn het bestuderen meer dan waard. Het enige bezwaar van de slangenliefhebber is dat ze moeten gevoed worden met levende prooidieren. En of het nu een muis of rat of ander levend prooidier is, een slang die zijn levende prooi verzwelgt is allerminst mooi om naar te kijken. Geschikt voor het terraria zijn dan weer de geimporteerde kleine slangen uit Amerika, die mag je voeden met insekten, wormen en slakjes. Talrijke andere soorten worden geimporteerd uit alle werelddelen en dan aangeboden in de handel.

De drie slangensoorten die bij ons voorkomen zijn:

  1. De ringslang: komt voor in moerassige gebieden, wordt ongeveer 1.50 meter lang en voedt zich met hoofdzakelijk groene en bruine kikkers, vissen en padden. Sommigen die in gevangenschap leven zijn verzot op muizen.
  2. De gladde slang: komt voor in dorre gebieden, wordt 75 cm lang en voedt zich uitsluitend met hagedissen en jonge muizen.
  3. De adder: is een giftige slang die alleen door ervaren slangenliefhebbers gehouden worden. Deze wordt 50 tot 70 cm lang en voedt zich met muizen, plaagdieren, insekten en zelfs kleine konijntjes.

Ook interessant om lezen

De vier soorten terrariums

Het bouwen van een terrarium