Wat is de indrukwekkende woestijnbuizerd

Algemeen

Heel langzaam groeit in Nederland de roofvogelstand weer. Wie goed oplet ziet in weilanden en in bossen zo af en toe een roofvogel vliegen, op zoek naar een prooi. Er zijn al diverse soorten roofvogels gesignaleerd. Ook de woestijnbuizerd hoort hieronder, maar wat is nu eigenlijk een woestijnbuizerd.

De woestijnbuizerd

Deze roofvogel behoort tot de familie Acciptridae en is de enige soort in het

geslacht Parabuteo. De Engelse/Amerikaanse benaming voor deze vogel is de Harrishawk. De vrouwtjes leggen per keer 3 tot 4 eieren en broeden samen met hun mannetje tot na ongeveer 28 dagen de eieren uitkomen. Wanneer de eieren eenmaal zijn uitgekomen, blijft één van de beide ouders op het nest. De ander kan dan voedsel gaan zoeken voor de jongen. De eieren worden in een nest gelegd dat hoog in de boom is gemaakt van plantaardig materiaal, waaraan het ouderpaar allebei hebben gewerkt.

Het natuurlijk leefgebied van de vogel is van het zuidwesten van Amerika (in bijna geheel Midden-Amerika) tot aan Chili toe, ze leven er in bossen en de bergen (Andes). Hun natuurlijk voedsel bestaat voornamelijk uit kleine zoogdieren (konijnen tot reptielen), die ze met hun scherpe snavel “ontleden” en opeten.

Kenmerken Woestijnbuizerd:

  • Vrouwtjes worden 58 cm groot
  • Mannetjes worden 48 cm groot
  • Vrouwtjes wegen tussen de 913 en 1203 gram
  • Mannetjes wegen tussen de 634 en 877 gram
  • De vogel heeft een spanwijdte van ruim 100 cm
  • De kleur van de vogel is overwegend bruin, met een roodbruine gloed op de vleugel
  • De snavel is geeloranje, op het einde, waar hij ombuigt donkergrijs tot zwart
  • Ze doden hun prooi met hun scherpe klauwen

De buizerd en de jacht

Van oorsprong jaagt de Amerikaanse woestijnbuizerd in groepen, de Europese jaagt solo. Dit omdat in er in de woestijn weinig prooien zijn. Door te jagen in een groep is de kans 80% groter dat ze succesvol zijn.

Voor de jacht is de buizerd de meest gebruikte vogel. Hij leert namelijk heel snel. Ook in Nederland wordt met deze vogel gejaagd, niet voor de lol. Dit is zuiver en alleen voor het tegengaan van duivenoverlast. Vanaf 20 juli 1999 wordt deze vogel ingezet door valkeniers, onder andere op het treinstation van Eindhoven.

Vanaf 2009 wordt onder ander het bedrijf Van der Linden ingeschakeld. Deze roofvogel (en andere soorten van het bedrijf) wordt ingezet om op onder andere vliegvelden en vuilnisbelts. Het is de bedoeling dat hier overlast van duiven, konijnen, meeuwen, kraaien of andere schadelijke dieren terug te dringen. Op deze manier gebeurt dat op een natuurlijke wijze.

Leuk om te weten

In 1997 was de Britse valkenier mr. Wright aan het jagen met zijn buizerd Jarvis.

De 12 jarige vogels zette de achtervolging in op een konijn, beide vogels verdwenen achter de bergkam. De vogel kwam pas weer in oktober 2006 te voorschijn. Hij is toen gevangen door een andere valkenier, aldus de website van de BBC.

Of de vogel al die jaren zichzelf in leven heeft weten te houden, of door een andere valkenier is gevlogen is tot op heden nog steeds onbekend.