Waarom plukken vogels zich kaal

Oorzaken

Vogels plukken zich niet zomaar kaal. Vogels kunnen zich gaan kaalplukken door de volgende oorzaken:

  • Stress
  • Verveling en frustratie
  • Verkeerde voeding
  • Parasieten
  • Virusinfectie PBFD
  • Verwondingen
  • Orgaaniektes, vergiftiging, bacteriële- en schimmelinfecties

Stress

Papegaaiachtigen kan door stress zichzelf gaan kaalplukken. In de natuur waar de vogels rust hebben en zich veilig voelen, poetsen ze zich omdat dit hun een goed gevoel geeft. In gevangenschap, waar veel stress is, kan dit gaan leiden dat veel heftiger poetsgedrag. Zo wordt de vogel afgeleidt van zijn stress en voelt hij zich beter. De veren raken zo beschadigd en bij deze vogels zie je dan ook kortere en pluizige veertjes op hun borst, hals en schouders. Op plekken waar ze niet bij kunnen ziet het verenkleed er prima uit.

Verveling en frustratie

Een papegaai dat alleen in een hok wordt gehouden kan zich uit verveling en frustratie gaan kaalplukken. Dit is vaak een teken van eenzaamheid en hij vraagt dan om aandacht, die u juist niet moet geven, want dat is wat de vogel wenst door zich te plukken en dan bent u ook schuldig voor zijn gedrag!

Oplossingen:

  • Zorg voor een partner, dit werkt niet altijd omdat het ook niet met elkaar kan klikken.
  • Meer ruimte aanbieden zoals een volière, zodat hij rond kan vliegen.
  • Speeltjes, doordat speeltjes weer snel kunnen gaan vervelen is het het beste om de kooi iedere week opnieuw te gaan inrichten met speeltjes die hij een tijdje niet meer gezien heeft. Verplaats ook de zitstokken en vervang zo nu en dan de bodembedekking, in plaats van schelpenzand een keertje houtsnippers waar hij ook mee kan spelen.
  • Een radio aanzetten in een andere ruimte, dit verlaagt de stress en geeft de vogel het gevoel dat er mensen aanwezig zijn. Zet de radioniet in dezelfde kamer, want dan gaat hij door krijgen dat het geen mensen zijn.
  • Een kraag, gebruik dit alleen als laatste redmiddel. Doordat er nieuwe veertjes terug gaan groeien kan er jeuk ontstaan waardoor de vogels zich blijft kaalplukken. Gebruik een kraag alleen in combinatie met 1 van de bovenstaande maatregelen.

Verkeerde voeding

Door verkeerd, of incomplete voeding kan er schilvervorming op de huid ontwikkelen wat jeukt veroorzaakt. Dit los je op door de voeding aan te passen. Een dierenarts of dierenspeciaalzaak kan u hierbij helpen.

Parasieten

Parasieten zijn vrij zeldzaam bij vogels en komen vooral bij vogels in volières voor. Parasieten zorgen voor jeuk waardoor de vogels zich gaan kaalplukken. Een behandeling tegen parasieten lost het probleem op.

Virusinfectie

De virusinfectie PBFD die "bek en verenziekte" veroorzaakt kan een oorzaak zijn van kaalplukken. De ziekte geeft vooral na de eerste rui problemen bij parkietachtigen, waarna de veren niet mooi terug groeien. De ziekte is te achterhalen door een bloedtest bij de dierenarts.

Verwondingen

Wonden worden niet altijd door de eigenaar opgemerkt en een wond die zeer doet of jeukt daar gaat de vogel aan bijten of krabben met kaalheid tot gevolg.

Orgaaniektes, vergiftiging, bacteriële- en schimmelinfecties

Een weinige voorkomende oorzaken van verenplukken zijn orgaanziektes, vergiftiging en infecties. Al deze dingen kunnen een geïriteerde huid veroorzaken waardoor de vogel gaat verenplukken.