Komt de grijze wolf terug naar Nederland

Inleiding

Algemeen

Sinds het einde van de 19e eeuw is er in Nederland geen wolf meer in het wild waargenomen. Lange tijd is het dier niet meer in de buurt geweest, tot in februari 2009. Toen werd er door jagers een wolf doodgeschoten nog geen 200 km van onze landsgrens.

Stappen

Legende over de schepping van de wolf

Toen de zon aan het einde van de scheppingsdag onderging zag de maangodin “Ixchani” de mens en was jaloers op die creatie van de zon. Uit de duisternis maakte zij een wolvenkoppel en liet het vrij op aarde. Zij hadden intelligentie en vermogen tot onzichtbaar maken (voor de mens) als gave van de maangodin gekregen.

Nadat zij zich hadden voortgeplant en roedels gingen vormen, weerklonk hun gehuil over de aarde. De maangodin rolde zich in elkaar tot een bolvorm om het gehuil aan te horen. Vanaf dat moment hoort men bij volle maan………………

De wolf

Het schijnt dat in Amerika de wieg van de wolf heeft gestaan, zo ongeveer 1.000.000 jaar geleden. De wolf, bestaande uit een familie van bijna 40 verschillende soorten (hond, jakhals, coyote, wolf, vos), is via Alaska naar Siberië gekomen. Hiervandaan kwamen zij via Azië naar Europa. De wolf leeft in zowel bossen, woestijnen als in bergen. Het maakt ze niet uit, alleen makkelijk verstoppen is erg belangrijk.

“Grijze wolf” is de letterlijke vertaling van Canis lupus, de Latijnse naam gegeven door Linneus, een natuurwetenschapper. De wolf leeft in groepen, die een roedel genoemd wordt. De wolf wordt gezien als de voorouder van de hond.

Uiterlijkheden van de wolf

Na een draagtijd van iets meer dan 60 dagen wordt de wolf, meestal in een worp van ongeveer drie tot zeven jongen, geboren zo rond april tot juni. Zijn geboortegewicht is ongeveer 450 gram. Al hij volwassen is weegt een mannetje ongeveer 80 kg en een volwassen vrouwtje 50 kg. Zij worden tussen de 80 tot 160 cm lang en 65 tot 80 cm hoog.

De grijze wolf heeft een grijzige vacht, is rossig bruin op zijn rug, kop en oren. Zij kunnen bij tegenwind andere dieren ontdekken (door gehoor, reuk of zicht) die zich op afstand van ongeveer 300 meter bevinden. Zicht in het donker is geen enkel probleem voor een wolf.

De wolf leeft in roedels van 10 tot 25 dieren. De leider bestaat uit een mannetje en vrouwtje, oftewel de alfa. Dit paar heeft het alleenrecht op de voortplanting. Het voedsel van de wolf bestaat, bij voldoende aanwezigheid, voornamelijk uit hoefdieren (eland, edelhert, wild zwijn, rendier enz.). Een wolf die in een roedel leeft eet gemiddeld 3 kg vlees per dag.

De wolf in Nederland

Iets meer dan 1½ eeuw geleden was ook Nederland nog jachtgebied van de wolf. De Achterhoek en Brabant werden nog belaagd door wolven die honger hadden. Iets meer dan 50 jaar later waren er nog wel wolven, maar niet zo heel veel meer. Aan het einde van de 19e eeuw is het de laatste keer dat een wolf werd waargenomen. Volgens een legende is de laatste wolf gedood in Schoonebeek, 1 km van de grens met Duitsland. Een mogelijke wolf die in 2000 gezien zou zijn is nooit officieel vastgesteld.

In Polen is het dier sinds 1998 een beschermde diersoort, er leven er inmiddels ongeveer 700. De dieren hebben het zo goed, dat ze instinctmatig andere jachtgebieden zijn gaan opzoeken. Ze kwamen terecht in Duitsland. Sinds 1998 vermoedt men dat er inmiddels 3 roedels met 20 tot 25 individuen in Duitsland leven. In februari 2009 is in de buurt van Bremen (Nedersaksen) een wolf doodgeschoten, dit is maar 200 km van onze grens.

Experts verwachten dat de wolven bij nog meer uitbreiding in de richting van het westen (dus richting Nederland) trekken. Het is mogelijk dat een wolf per nacht 100 km afleggen. Gezien de doodgeschoten wolf in februari 2009 zou een roedel wolven dus binnen 2 dagen in Nederland kunnen arriveren.

Moet de mens bang zijn?

Een hongerige roedel wolven kunnen ongewapende mensen en kleine kinderen de baas. Een individuele wolf zal over het algemeen vluchten. Toch zal het zelden gebeuren dat een wolf een mens dood en opeet. Het beest zal zich dan in de verdediging gedrukt voelen (vooral als er jongen in het spel zijn), of besmet zijn met hondsdolheid.

Er zijn gevallen bekend dat de wolf een mens heeft gegeten, maar dit waren stoffelijke overschotten die op een andere manier gestorven waren dan door de wolf.

Leuk om te weten

  • Een roedel in Europa, bestaande uit 10 dieren, eet op jaarbasis gemiddeld 125 reeën, 30 edelherten, 5 wilde zwijnen. Daarnaast nog enkele kleinere dieren.
  • Er zijn diverse spreekwoorden waarin de wolf centraal staat. Zo zijn er onder andere:
    • De wolf tot herder maken
    • De wolf ruilt wel van baard, maar niet van haard
    • Een wolf in de schaapskooi
    • Hij is een wolf in schaapskleren.
  • De weerwolf is een betoverd mens die bij volle maan in een wolf veranderd. Hij kan dan brullen en huilen als een wolf en gaat ook op jacht als een  wolf