Waarom vriest het in de nacht in de Sahara
Inleiding
Als je aan de Sahara-woestijn denkt, krijg je waarschijnlijk beelden van uitgestrekte vlaktes voor je ogen. Uitgedroogde en uitgestrekte vlaktes. De zon hoog aan de hemel, het zweet dat onder je oksels klotst en het hete woestijnzand dat onder je voeten brandt. Maar wanneer de avond valt, wordt het ineens hartstikke koud. Sterker nog: het vriest er gewoon! Maar hoe kan dat nou eigenlijk; overdag is het er bloedheet, en ’s nachts vriest het er?
De Sahara-woestijn
De Sahara is waarschijnlijk de bekendste zandwoestijn ter wereld. Dat heeft een reden: met 9 miljoen vierkante kilometer oppervlakte is het de grootste woestijn van de wereld. Dat is ruim 200 keer de oppervlakte van Nederland. De Sahara-woestijn omvat maar liefst een tiental landen. Dit zijn onder andere Egypte, Algerije, Tsjaad, Mali en Soedan. Het klimaat in de Sahara is zeker erg bijzonder te noemen. Overdag kan het er warmer zijn dan 40 graden, terwijl het er in de nacht dus kan vriezen. Het regent nauwelijks in de Sahara, gemiddeld zo’n 100 milliliter per jaar. Ter vergelijking: in Nederland valt er jaarlijks tot 900 milliliter. Als het regent in de Sahara, is dat meestal heel kort en heel hevig. Laaggelegen gebieden, die reizigers vaak als pad gebruiken, lopen dan onverwachts vol. Het komt af en toe voor dat een reiziger dan verdrinkt, in de woestijn dus. Naast regen en zon heeft het ook zelfs een keer gesneeuwd in de Sahara. Zo viel er in 2009 in het Tsjaadse deel van de Sahara nog 2 centimeter sneeuw. Er zijn verschillende gebergtes te vinden in de Sahara, hier valt wat vaker sneeuw.
Waarom vriest het er ’s nachts
In de Sahara kan het dus heet zijn, sneeuwen, regenen en in de nacht vriezen. Maar hoe kan het dan eigenlijk dat het er in de nacht vriest, zeker wanneer het er overdag zo heet is? Ten eerste moet even duidelijk worden waarom het er zo heet is. Dat komt doordat de Sahara op de evenaar ligt. De evenaar krijgt de meeste en sterkste zonne-energie, omdat de evenaar het dichtst bij de zon ligt van alle gebieden op aarde. Daarom is het daar zo warm. Bovendien zijn er overdag erg veel wolken in de Sahara. De wolken houden de warmte tegen die de aarde uitstraalt. Daarom wordt het in de Sahara extra warm. In de nacht zijn er echter vrijwel geen wolken in de woestijn, dus alle warmte die de aarde uitstraalt, kan ook zonder problemen de aarde verlaten. Hierdoor koelt het erg snel af in de woestijn en kan de temperatuur zakken tot onder het vriespunt.
Conclusie
De Sahara is de grootste en bekendste zandwoestijn ter wereld. De Sahara is meer dan 200 keer zo groot als Nederland. In de woestijn kan het erg hard regenen, de zon kan enorm hard schijnen, het kan er sneeuwen en in de nacht vriezen. Het kan ’s nachts vriezen in de Sahara, omdat er dan geen wolken zijn. Door de afwezigheid van wolken kan alle warmte die de aarde uitstraalt, zonder moeite weggaan. Hierdoor daalt de temperatuur enorm.
Bronnen afbeelding: Wikimedia Commons, Stephlulu