De Anak Krakatau

Inleiding

Jaarlijks wordt onze planeet getroffen door diverse natuurrampen. Weliswaar is het jaar 2011 nog niet geheel voorbij, maar de ramp die zich dit jaar voltrok in Japan zal met twijfelachtige titel “Ramp van het Jaar” de geschiedenis in gaan. Wat bijzonder aan tragedie was, was het feit dat de combinatie van een aardbeving met een tsunami, een derde veroorzaakte door de kerncentrale in Fukushima zeer zwaar te beschadigen. Op deze wijze werd het natuurgeweld door de mensenhand geholpen.

Krakatau

Gaan we terug in de geschiedenis, dan komen we een gebeurtenis tegen, die de hele wereld in zijn greep had. In het jaar 1883 kregen we te maken met de grootste vulkaanuitbarsting, die ooit door de mensen werd gadegeslagen. In de Indonesische Archipel, in de Straat van Soenda kwam de Krakatau tot uitbarsting.

De Krakatau bestond in feite uit een drietal actieve vulkanen. In een periode van twee dagen (26 en 27 augustus) werden deze door een reeks van uitbarstingen geheel vernietigd, en verdwenen de restanten geheel in zee. De explosie was dermate krachtig dat deze over de gehele wereld werd geregistreerd. Aangezien de vulkaan strategisch gunstig lag tussen diverse eilanden, ontstonden er tsunami’s met een hoogte van 22 meter. Zelfs in het Kanaal veranderde de golfslag.

De geluidsgolven gingen zelfs zeven keer de wereld over. Complete kustgebieden werden getroffen en uiteindelijk kostte deze ramp 36.000 mensen het leven. De stof die door de vulkaan werd uitgestoten reikte tot een hoogte van 50 kilometer in de atmosfeer en zorgde voor een periode van totale zonsverduistering, hierdoor zakte de gemiddelde temperatuur, het daaropvolgende jaar, over de hele aarde met ongeveer een halve graad Celsius.

Anak Krakatau

Het oorspronkelijke eiland werd in drie stukken uiteengerukt en verdween onder zee, maar vijftig jaar later was er onder water wederom een vulkaanuitbarsting op de plaats van de oorspronkelijke Krakatau. Er kwam een stuk vulkaan boven water, deze kreeg de naam Anak Krakatau (kind van Krakatau) toegewezen. De Anak is een actieve vulkaan, en groeit jaarlijks meer dan 5 meter, en inmiddels is deze vulkaan meer dan 500 meter hoog. Deze video-opname toont de recente de uitbarstingen van de Anak. De Anak is als toeristisch trekpleister, onder begeleiding te bezoeken. Gezien de groei en activiteit van de Anak, wordt door vulcanologen verwacht dat de uitbarsting, grotere gevolgen zal hebben, dan de uitbarsting in 1883.

De gevolgen zullen ernstiger zijn in vergelijking met 1883, ondanks alle technologische ontwikkelingen sindsdien. Sterker nog juist deze technologische ontwikkelingen versterken de natuurramp.

Doemscenario

Als we naar de gevolgen van de verspreiding van de vulkaanstof kijken dan wordt al het vliegverkeer grotendeels ontregeld, dan wel onmogelijk gemaakt. En dit voor een langere tijd, minstens enkele maanden. Ook de contacten met de satellieten worden bemoeilijkt, waardoor communicatie nagenoeg onmogelijk wordt. Coördinatie van hulp wordt op deze wijze een utopie.

De geluidsgolven en tsunami’s zorgen voor een verdere chaos. Eilanden zullen volledig onder water verdwijnen. Ook de temperatuur zal door de totale zonsverduistering gaan zakken. Scheepvaartverkeer zal moeilijkheden krijgen doordat kusten compleet veranderen. Daarnaast kan een dergelijke explosie zelfs de polen doen veranderen.

De enige zekerheid die we hebben, is het feit dat de Anak zal uitbarsten, alleen het tijdstip waarop staat nog in de sterren geschreven.

Video

Uitbarsting Anak op 1-11-2010

Uitbarsting Anak op 3-10-2011

Bron

Wikipedia

Anak Krakatau by Javatourism


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden