Bestaat er een dieet tegen kanker

Dieet tegen kanker bestaat dat

Er wordt ons steeds meer en meer voorgehouden dat onze voeding zeer belangrijk is om kanker te voorkomen. Maar de wetenschap zegt er ook bij dat een mirakeldieet nog niet bestaat! En de voeding zou zowel een positieve als een negatieve invloed hebben op het risico op kanker. Dat het aantal kankergevallen jaarlijks toeneemt, is wel duidelijk. Kijk maar in je eigen omgeving.
 

Is er of komt er meer kanker

Eén op 3 kankers zou het gevolg kunnen zijn van onevenwichtige voeding. Dat is veel! Maar… als je zoiets beweert, zou je toch veronderstellen dat de wetenschap dan ook meteen kan zeggen welke voedingsstoffen verantwoordelijk zijn voor kanker. En dat is nog steeds niet bewezen… Men spreekt wel over ‘het verband’ met kanker maar verder houdt het op… De invloed van voeding op kanker is dubbel: enerzijds kunnen bepaalde eetgewoonten en sommige voedingsbestanddelen aan de basis liggen van het ontstaan van kanker. Maar anderzijds bevat onze voeding ook stoffen die bescherming kunnen bieden tegen kanker. Het enige advies is: niet te veel van het ene en iets meer van het andere….

Andere mogelijke risico’s!

Er zijn genoeg andere factoren die het risico op kanker beïnvloeden, denk hierbij maar aan erfelijkheid, roken, zon, pesticiden, overgewicht enz…

1. Obesitas (zwaarlijvigheid) wordt in verband gebracht met bijna alle vormen van kanker (behalve longkanker). Dit is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat vetweefsel bepaalde hormonen tot oestrogenen kan omzetten. Vandaar de aanbeveling om te letten op het gewicht en de dagelijkse vetconsumptie te beperken, ook al bestaat er waarschijnlijk geen directe relatie tussen een vetrijk dieet en kanker.

2. Voedingsadditieven: in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, heeft een Brits rapport geen aanwijzingen gevonden voor de schadelijkheid van allerlei voedingsadditieven (kleur- en smaakstoffen) en residuen van bijvoorbeeld pesticiden, op voorwaarde dat de wettelijke normen worden gerespecteerd.

Kankerwerende stoffen

Vele voedingselementen worden de eigenschap toegedicht om kanker te kunnen voorkomen. Men noemt ze ‘anticarcinogenen’. Mogelijke anticarcinogenen in onze voeding:

vitamine A  lever, fruit, groenten
vitamine E  volgraanproducten, plantaardige olie, bladgroenten
vitamine C  fruit, groenten
foliumzuur  volgraanproducten, fruit, groenten
selenium  vlees, volgraanproducten
carotenen  fruit, groenten
voedingsvezels  volgraanproducten, fruit, groenten, bonen
calcium  melkproducten
  • Over het precieze werkingsmechanisme van deze verschillende stoffen bestaat nog veel onduidelijkheid. Sommige vitamines en mineralen zouden de vorming van bepaalde kankerverwekkende stoffen kunnen afremmen of neutraliseren.
  • Voedingsvezels verminderen de doorgangstijd van de stoelgang zodat het mogelijke contact van carcinogenen met de darmwand verminderd wordt.
  • Verder zouden bepaalde soorten voedingsvezels en calcium zich binden met galzuren die er van verdacht worden de coloncellen te irriteren en zo tot verhoogde celdeling aan te zetten.
  • Wat met de huidige kennis van zaken wél vaststaat is dat met het oog op de kankerpreventie vooral de consumptie van verse groenten en fruit moet worden bevorderd.

Voedingssuplementen?

Volgens een Amerikaans rapport heeft het geen enkele zin om een beperkte consumptie van groenten en fruit te willen compenseren met allerlei voedingssupplementen. Ten eerste weet men niet precies welke stoffen nu precies welk effect hebben, en ten tweede zijn het waarschijnlijk de combinaties van verschillende stoffen die een bepaald effect hebben en niet de verschillende stoffen apart.

10 voedingstips die het kankerrisico helpen beperken

Zorg voor voldoende variatie in uw voeding,

Eet voldoende volle graanproducten, aardappelen, fruit en groenten,

Beperk het gebruik van suiker,

Eet niet te veel vet en beperk vooral de verzadigde vetzuren, terug te vinden in dierlijke producten als vlees, melkproducten en boter. Verminder de totale vetinname tot een maximum van 30% van het totale aantal opgenomen calorieën. Beperk vooral de vetten van dierlijke oorsprong. Eet nooit beschimmelde producten en beperk de consumptie van schimmelkazen. Diverse graan- en notensoorten zijn ook vatbaar voor schimmels, zodat ze best niet worden gegeten nadat de houdbaarheidsdatum is verstreken.

Eet maximum 100 g vlees per dag en beperk het eten van rood vlees tot max. 2x per week en eet zeker 2x per week vis. Beperk de vleesconsumptie tot max. 100 g per dag. Geef de voorkeur aan magere vleessoorten (zoals gevogelte).

Verwijder het zoutvat van tafel en spring matig om met gezouten en gerookte voedingswaren. Beperk de consumptie van gegrilde vlees- en viswaren, in elk geval wanneer ze zwart verbrand zijn.

Drink dagelijks minimum 1,5 liter water,

Beperk het drinken van alcoholische dranken tot maximum 2 glazen per dag.

Doe minimum 3 maal per week aan lichaamsbeweging, bv. fietsen, stevig wandelen, zwemmen enzovoort.

Hou je gewicht onder controle; voorkom zeker om te verdikken!

Praktische richtlijnen

Enkele tips om makkelijker meer fruit en groenten in je dagelijkse voeding te schakelen:

  1. Gebruik vers fruit op pudding, yoghurt en andere desserts,
  2. Kies voor 100% vruchten- of groentesappen in plaats van limonades,
  3. Zorg steeds voor een volle fruitschaal,
  4. Voorzie steeds wat verse, rauwe groenten in de koelkast als snack,
  5. Probeer één of twee vegetarische schotels per week zoals bonen, rijst of pasta’s.
  6. Neem vers of gedroogd fruit mee van huis als snack in plaats van de traditionele zoetigheden.
  7. Wees creatief bij het bereiden van slaatjes: probeer verse spinazie, sla, rode kool, spruitjes, bloemkool, erwtjes, paddestoelen, rode of gele paprika’s, rozijnen, druiven, appelschijfjes, ananas,geraspte wortel, komkommer...
  8. Beleg je sandwiches met komkommer, tomaat, geraspte worteltjes...