Evolutie van de kip en het ei

That's the Question

Afb.1. De kip of het ei?

Evolutie is een beladen onderwerp. In Amerika mag het onderwerp op scholen niet eens behandeld worden en ook hier in Nederland houdt het de gemoederen nog wel eens bezig. Als tijdens de biologieles het onderwerp evolutie behandeld wordt, komt altijd wel de volgende vraag; wie was er eerder, de kip of het ei?

Maar wie van de twee was er nu echt eerder?

Evolutie

Om deze vraag te kunnen beantwoorden moet je iets afweten van evolutie. Evolutie is het ontstaan, veranderen of verdwijnen van soorten in de loop der tijd.Je kunt je voorstellen dat de kip niet meteen op aarde was. Eerst was er een oersoep. Een soort oerzee, met hierin allerlei opgeloste stoffen. Hierin ontstond de eerste levende cel. Deze cel is de basis van al het leven op aarde. Hij heeft zich vaak gedeeld en vermenigvuldigd.Wanneer één van de cellen bij toeval in een ander milieu terechtkwam, werden andere eigenschappen voordeliger voor de cel om te overleven. De cel veranderde langzaam van uiterlijk en vorm. Zo ontstonden er bacteriën, dierlijke en plantaardige cellen. Dit komt eigenlijk neer op de evolutietheorie van Darwin; natuurlijke selectie.

Natuurlijke selectie

Natuurlijke selectie ontstaat door twee factoren, de eerste is struggle for life.Struggle for life houdt in dat je moet vechten voor je voedsel, om in leven te blijven moet je anderen uit je eigen populatie slimmer, sneller of beter af zijn. Daarnaast bestaat het begrip survival of the fittest. Hoe beter je aangepast bent aan je omgeving, hoe gemakkelijker je in leven zult blijven. Je zult minder snel ten prooi vallen, door de juiste schutkleur of je kunt zo snel mogelijk wegrennen van een eventuel roofdier. De voorouders van giraffen hadden bijvoorbeeld kortere nekken. Doordat zij in een omgeving terecht kwamen met hogere soorten bomen, overleefden alleen die giraffen met de langste nek. Deze konden onderling paren en gaven de juiste genen door. Zo ontstond uiteindelijk de huidige giraffe.

De voorouder van de vogels

Afb.2. De Archaeopteryx!

De voorouders van de vogels waren reptielen. Hiervan is een overgangsfossiel gevonden in 1861, beter bekend als de Archaeopteryx (afb.2). Dit fossiel had vleugels en veren, maar daarnaast ook tanden, een lange staart en vingers.De laatste eigenschappen worden bij de huidige vogels niet meer teruggezien.Waarschijnlijk was het voor bepaalde reptielen gunstiger om te kunnen vliegen en zo hun prooi te kunnen vangen of juist te kunnen ontsnappen aan roofdieren. Hierdoor ontstond eerst de Archaeopteryx, deze leek nog erg op een reptiel, waaruit langzaam, in de loop der jaren, de moderne vogel ontstond.

De kip of het ei

Wie was er uiteindelijk eerder? Waarschijnlijk het ei. Uit het ei dat gelegd werd door de voorouder van de kip, kwam een vogel die steeds meer op de huidige kip ging lijken. Op een gegeven moment kwam de kip die we nu kennen, uit het ei en kon onderling paren. Dit kun je ook lezen in het boek;

Kippenrassen

Met kippen kan worden gefokt. Zo ontstonden door bepaalde kippen te kruisen allerlei nieuwe kippenrassen. Zo kennen we de Barnevelder, de krielkip, de Leghorn en zelfs een Lakenvelder kip (dus geen koe). Deze kippen zijn echter nog wel steeds van dezelfde soort, zij kunnen nog steeds onderling paren.

Verder lezen

Ben je geïnteresseerd in hoe kippen eieren maken, kijk dan eens verder in: Hoe maakt een kip een ei? .Als je meer wilt lezen over hoe cellen werken, kijk dan verder in: Cellen en hun organellen .Over erfelijkheid en genen kun je verder lezen in: Genen en monohybride kruisingen .

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden