Javaboom
Javaboom
Erg bekend en populair onder kromsnaveleigenaren en minder bekend bij het andere publiek zijn javabomen. Doordat het hout van de Javaboom van hardhout is en dus goed bestand is tegen sterke snavels, in combinatie met de natuurlijke vormen biedt de boom ideale klim- en klautermogelijkheden voor papegaaien en parkieten. Het hout is ook goed bestand tegen water dus is het ook makkelijk schoon te maken. Maar ook onder reptieleigenaren is de boom en het hout geliefd als klim/klauterboom en terrariumhout. Wat is dit nou voor hout, hoe ziet het eruit en waar komt het vandaan?
Het eiland Java
De naam doet vermoeden dat de bomen afkomstig zijn van het Indonesische eiland Java. Daar komen zij ook voor, maar niet alleen daar. Het hout afkomstig van javabomen is gewoon koffiehout, en wordt wereldwijd in de tropische regionen gecultiveerd. Hoogstwaarschijnlijk wordt het Javaboom genoemd omdat de koffieplant in 1690 door de Nederlanders op het eiland Java in Indonesie is geïntroduceerd. De meest verhandelde soorten koffie op de wereld zijn de Coffea arabica en de Coffea canephora.
Het proces
De bomen worden na het kappen van de bast ontdaan en worden in de zon gedroogd. Na dit proces is het hout erg hard, en heeft dan ook een zeer lange levensduur. Het hout is tevens goed bestand tegen water. De bomen worden meestal in hun geheel geleverd, met wortel en al. Ze zijn ook verkrijgbaar zonder wortel, dan wordt er een voetstuk eronder geplaatst zodat de boom rechtop kan staan. Voor de papegaaien zijn ze leverbaar met een opvangbak eronder. Deze heeft als functie, naast het zorgen voor stabiliteit, het opvangen van de ontlasting van de vogels. Onder de opvangbak worden wieltjes geplaatst om het geheel makkelijk te kunnen verplaatsen. Verder zijn er veel koffiehouten accessoires leverbaar voor papegaaien en reptielen, zoals zitstokken, klim perches en terrariumhout. Tegenwoordig zie je steeds vaker de Koffieboom in huishoudens en op plaatsen zonder papegaaien of reptielen. Door zijn unieke en aparte vormen gebruikt men het bijvoorbeeld als kapstok of als trendy meubelstuk. Doordat het hout ook goed bestand is tegen water kan een Koffieboom ook buiten in de tuin geplaatst worden. Houdt u er wel rekening mee dat hij zal gaan verweren en een grijze, doffe kleur zal krijgen. Het hout is tevens uitstekend geschikt om er kleine meubels en lampen van te maken, wat je dan ook steeds vaker ziet.
Ecologisch verantwoord
In tegenstelling tot wat het publiek wel eens denk is het hout absoluut ecologisch verantwoord. Koffie is één van de meest verhandelde goederen ter wereld en wordt gecultiveerd op plantages over de hele wereld. De Koffieboom is hier slechts een bijproduct van en het kappen van deze bomen vormt dus geen bedreiging voor het tropisch regenwoud. Het is zelfs zo dat de Koffiebomen na een aantal jaren minder Koffie gaan opbrengen. Omdat dit geld kost worden deze bomen omgekapt. Een mooie manier van recyclen dus!