Wat is Lavendel

==Inleiding==

Algemeen

Lavendel, of de Latijnse benaming “Lavandula” en komt van het wordt “lavare” of wassen. Het is een halfheester en groeit het liefst op een zonnige droge, kalkhoudende grond. Deze wintervaste plant is vooral bekend uit de gebieden van Frankrijk. Maar natuurlijk is lavendel niet alleen geschikt voor de parfumindustrie, het is ook geschikt in de huis tuin en keukentuinen.

Stappen

Lavendel

In Frankrijk wordt de Lavendel geteeld voor parfums of zeep. Ooit waren het de Romeinen en de Grieken die de kracht van deze plant al kenden, naast het gebruik van de aroma’s maakten zij ook zalven van Lavendel.

Lavendel wordt gebruikt voor onder andere:

  • Zeep
  • Badolie
  • Homeopathische geneesmiddelen
  • Etherische oliën
  • Wierook

Volgens kenners heeft lavendel een rustgevende werking en zou kramp verdrijven en muggen op een afstand houden.

Onderhoud lavendelstruik

Om lage, compacte lavendelstruiken te verkrijgen met een volle bloei, wordt het aangeraden twee maal per jaar te snoeien, maar in ieder geval één maal in het voorjaar. Na de vorst zo tussen maart tot april kan bij een éénjarige snoei tot ongeveer 15 cm worden teruggesnoeid. Het wordt niet aangeraden tot op het kale hout terug te snoeien, want dan loopt de struik moeilijker uit.

Wordt er tweemaal per jaar gesnoeid, dan dient voor de tweede keer gesnoeid te worden kort na de bloei. Tussen augustus en oktober kan men de uitgebloeide bloemen wegknippen, maar snoei niet te diep. De plant moet namelijk krachten behouden tegen de vorst.

Is een lavendelstruik al enige jaren niet gesnoeid heeft het onderaan alleen nog dood hout, dus niet te diep snoeien, want anders loopt ze niet meer uit en houdt u alleen dood hout over.

Kruidendokters

Al in de 16e eeuw waren de kruidendokter al bekend met de werking van middelen,waarin lavendel was verwerkt, op de hersenen en zenuwen. Vooral de etherische olie kalmeert de zenuwen. Ook zou toen al bekend zijn dat het masseren met verdunde lavendelolie reuma en gespannen spieren tot rust brengt. Deze massageolie bestaat uit 2 tot 3 druppels lavendelolie op 1 theelepel basisolie. Zij gebruikten de onverdunde olie toen al op insecten beten.

Lavendel in de keuken

Gek genoeg is lavendel niet alleen geschikt om aroma’s of oliën te maken, maar ook in de keuken is lavendel een zeer geschikt kruid. Het heeft een bitterzoete smaak. In azijn, ijs, salades, soep, vis, lamsvlees en jam kan lavendel goed worden gebruikt. Op een echte English high tea zal de lavendeljam niet ontbreken. Lavendel in combinatie met (room) boter, dille, bonenkruid en salie vormt een lekkere kruidenboter.

Zelfs lavendelthee is erg lekker en wordt ook op medische grond gedronken.

Leuk om te weten

Omdat lavendel al een heel oude struik is die al eeuwenlang voor allerlei doeleinden wordt gebruikt, zijn er natuurlijk diverse uitspraken, beweringen en leuke wetenswaardigheden over lavendel. Enkele van deze zijn:

  • Een hoofdkussen gevuld met lavendelbloemen zou zorgen voor prettige dromen en de nachtmerries verdrijven.
  • Lavendel als keukenkruid gebruiken, koop dan alleen de echte keukenlavendel die bekend staat onder de naam “lavendula officinale”.
  • Hildegard van Bingen zou in de 12e eeuw voor de eerste keer het lavendelwater gedestilleerd hebben zoals het heden ten dagen nog steeds bekend is.
  • Een schaal met lavendel in de woonkamer, op tafel of dressoir, verdrijft muggen en mijten.
  • Maak van lavendel een geurzakje en leg dat in de mand van hond of kat en weg zijn de vlooien.