Is paardenbloem een onkruid

Inleiding

Van oorsprong komt de paardenbloem uit Afrika, Azië en Europa. De mens heeft ervoor gezorgd dat de bloem nu overal voorkomt. Zowel op droge, natte, voedselarme tot voedselrijke grond. Hij houdt van zonnige plaatsen. Ook neemt hij genoegen met alle soorten grond. De groeiplaatsen zijn ook allerlei maar meestal in grasland, bermen, gazons, duinhellingen, braakliggende grond en zelfs op muren en puin.

De kenmerken van de paardenbloem

  • Hij wordt ongeveer 10 tot 50 cm hoog
  • Het is een overblijvende plant
  • Bloeit meestal in april en mei en soms ook in augustus t/m oktober
  • Hij heeft een lange penwortel
  • De stengels zijn altijd hol, met melksap, zonder bladeren en 1 bloemhoofdje
  • Onderaan zit een rozet van bladeren, gelobd en langwerpig
  • De bloemen zijn geel tot oranjerood
  • Als vruchten heeft de paarden bloem zaden met wit vruchtpluis.

Is de paardenbloem eetbaar

Onze voorouders wisten het al dat de paardenbloem lekker maar ook nog eens gezond is. Het blad bevat flink wat vitamine A. dit is goed tegen vermoeidheid, een droge huid en ontstekingen. Ook zit er een goed hoeveelheid vitamine C. Daarnaast nog ijzer, selenium en calcium. Men beweert dat het regelmatig eten van paardenbloem een goede werking heeft op de gal, lever, nieren en de spijsvertering. Het enige nadeel is de bittere smaak.

Gemengde salade

De bladeren zijn goed in een salade te verwerken. Het is gezonder dan een kropsla. Neem wel de jonge bladeren omdat die het beste smaken. Om de bittere smaak wat te temperen, leg je de bladeren eerst enkele minuten in water. En giet er een zoetige dressing over. Vooral in Griekenland eten ze dagelijks salade van paardenbloem met wat citroensap en olijfolie. Dit gerecht heet chorta. Een ander gerecht is een stamppotje zoals andijviestamppot. Stengels zijn niet lekker. Gebruik ze daarom alleen voor decoratie.

Paardenbloemthee

Voor het maken van de thee kun je alleen de tere delen van de plant gebruiken. Hiermee bedoelen we de jonge blaadjes, bloemen en de zaden. Voor een klein potje thee voor ongeveer 3 á 4 kopjes neem je:

  • 6 dl gekookt water
  • 20 gram gedroogde of 30 gram verse blaadjes, bloemen en zaden.

Wil je maar 1 kopje thee maken neem dan 1 tot 2 theelepels gedroogde of 2 tot 3 theelepels verse kruiden.

Daarna thee maken op de gebruikelijke manier en ongeveer 10 minuten laten trekken.

Lekker met wat honing erbij.

Paardenbloemkoffie

Het is te proberen om zelf je paardenbloemkoffie te maken. Gebruik hiervoor alleen de lange penwortel en maak hem goed schoon met een borsteltje totdat alle grond eraf is. Hak dan de wortel in stukjes en rooster dit in een middelwarme oven tot dat de stukjes droog en een beetje verschroeid zijn. Maak hiervan een aftreksel en je kunt je paardenbloemkoffie proberen.

Paardenbloemhoning

Het is eigenlijk een siroopje maar het ziet en smaakt net zoals honing. Gebruik hiervoor 400 gram paardenbloemen

  • 1 kg suiker
  • 2 geperste citroenen

De bloemen goed wassen en drogen. Doe er 1 liter water bij en kook het geheel. Zet het vuur uit en laat het 24 uur staan. Het water wordt dan bruin maar dat geeft niet. Zeef het water en voeg de suiker toe. Weer verwarmen en laten indikken. Als laatst het citroensap toevoegen.

Paardenbloem als medicijn

Gebruik hiervoor zowel de bladeren als de wortel omdat ze elk een verschillende werkende eigenschap hebben. Zo is de wortel genezend voor de lever terwijl de bladeren het urineren bevorderen. Denk hierbij aan nierstenen en een blaasontsteking. Hierbij is het bevorderlijk voor de genezing om veel te plassen. De lever en de nieren zijn organen die ontgiften. Dus indirect helpt het ook bij chronische pijnklachten, huidaandoeningen en reumatiek. Gebruik hiervoor de paardenbloemthee dan als medicijn.

Tip

Heeft u wratten? Stip dan intensief het witte melkachtige sap uit de stengel op de wratten. Na een paar dagen moet u al resultaat zien.

Links

  • http://mens-en-gezondheid.infoyo.nl/gezonde-voeding/8778-paardenbloem-lekker-en-gezond.html
  • http://www.annetanne.be/kruidenklets/2007/03/12/paardenbloem-planten-zonder-vader