Welke soorten bommen zijn er

Inleiding

In een oorlog of tijdens een ander gevecht kunnen verschillende soorten wapens gebruikt worden. Bommen zijn ongetwijfeld de meest verwoestende van allemaal. De energie die in bijvoorbeeld atoomkernen van atoombommen ligt opgeslagen is zo groot dat met één bom makkelijk een hele stad vernietigd kan worden, zoals is gebeurd met de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki in de Tweede Wereldoorlog. Naast de atoombom zijn er nog andere bommen in omloop die minder bekend zijn dan de atoombom. Welke bommen zijn dit? En waarvoor kunnen ze worden gebruikt?

Strategische bommen

De naam verraadt het doel van dit soort bommen al een beetje: strategische bommen zijn bedoeld om in een oorlog strategische doelen uit te schakelen. Voorbeelden van dit soort doelen zijn commandoposten, wapenfabrieken of zelfs steden.

Strategische bommen hebben een enorme explosieve kracht, waarmee zeer grote gebieden vernietigd kunnen worden. Voorbeelden van strategische bommen zijn kernwapens als atoombommen of langeafstandsraketten.

Tactische bommen

De tweede soort bommen zijn tactische bommen. Deze bommen zijn bedoeld voor direct gebruik op het slagveld. En kunnen alleen op ‘’korte afstand’’ worden ingezet, in tegenstelling tot de strategische bommen.

Artillerie

Artillerie, ook wel geschut, zijn wapens waarmee je een bom of ander explosief naar de vijand toe kunt schieten. Kanonnen en tanks en wapens met een dergelijk uiterlijk worden gerekend onder veldartillerie. De landmacht beschikt over dit soort artillerie. Verder hebben zowel lucht- en landmacht luchtdoelraketten. Raketten die een kleine afstand als bereik hebben behoren ook tot de tactische bommen en worden luchtartillerie genoemd.

Dieptebom

Dit wapen wordt ingezet tegen onderzeeërs. Het explosief dat gebruikt wordt is vaak cilindervormig. De bom wordt ontstoken wanneer er een bepaalde druk op wordt uitgeoefend. Die druk wordt bereikt wanneer de bom zich op een bepaalde diepte in de zee bevindt. De schokgolf die door de ontploffing ontstaat moet de onderzeeboot dusdanig beschadigen dat hij genoodzaakt is boven water te komen of zinkt.

Mijn

Een mijn is een explosief dat als eigenschap heeft dat het ontploft bij een geringe aanraking of nadering ervan. Dit is mogelijk doordat er een sensor in de mijn gebouwd is. Die sensor kan een knop zijn, waar simpelweg op gedrukt moet worden om de mijn te laten ontploffen, maar het kunnen ook technologisch hoogontwikkelde sensoren zijn. Deze sensoren meten bijvoorbeeld trillingen in de lucht. Trillingen ontstaan wanneer een person of voertuig nadert. Wordt de zogenaamde trilfrequentie te groot, dan ontploft de mijn. Er zijn grofweg drie soorten mijnen te onderscheiden:

Zeemijnen: zeemijnen kunnen vlak onder het wateroppervlak of op de zeebodem worden geplaatst. De ene zeemijn ontploft door de druk die erop komt te staan wanneer een schip eroverheen vaart, de andere ontploft weer door het opvangen van het geluid dat de schroef van een schip maakt.

Landmijnen: de eerste soort landmijn is de antipersoneelsmijn. Deze mijn wordt vlak onder de grond begraven en ontploft wanneer er een mens overheen loopt. In een dergelijke mijn worden precies genoeg explosieven gestopt om een persoon ernstig te verwonden en niet te doden. Eén of twee mannen moeten de gewonde personen helpen en wegbrengen van het slagveld. Dit zorgt ervoor dat een drietal mensen worden verhinderd door te vechten in bijvoorbeeld een oorlog.

Antivoertuigmijnen zijn de tweede soort landmijn. Deze mijnen ontploffen pas wanneer er meer dan een paar honderd kilo overheen rijdt, zoals een tank of een auto.

Luchtmijnen: luchtmijnen zijn grote, zware bommen die vanuit vliegtuigen naar de grond worden geworpen. Vaak zijn deze soort mijnen uitgerust met een tijdklok. Hierdoor ontploft de mijn pas wanneer de mensen op de grond denken dat ze al veilig zijn. Zij denken namelijk dat er iets technisch fout is met de mijn waardoor deze niet ontploft.

Torpedo

Torpedo’s zijn bommen die worden gebruikt om onderzeeboten of schepen te vernietigen of ernstig te beschadigen. Het wapen heeft een gestroomlijnde vorm waardoor het zich snel door het water voort kan bewegen. Torpedo’s kunnen vanaf schepen, onderzeeboten of zelfs helikopters en vliegtuigen gelanceerd worden. Torpedo’s worden aangedreven door een motortje of een ander systeem. Het is dus een wapen dat zichzelf aandrijft. Dit is mogelijk door middel van chemische reacties die in het wapen plaatsvinden.

Conclusie

Er zijn grofweg twee soorten bommen te onderscheiden: strategische en tactische. Strategische bommen zijn bedoeld om de voor de vijandelijke partij belangrijke plaatsen te vernietigen, zoals hoofdkantoren of commandoposten. Tactische bommen worden direct op het slagveld gebruikt. Deze bommen hebben ook een kleinere (explosieve) kracht dan strategische bommen.