Welke batterij kopen
Batterijen, pillen en oplaadtoestanden
Je spartelt niet door het leven zonder batterijen. Speelgoed, computermuizen, reiswekkertjes, babyfoon, uurwerken, afstandsbedieningen en noem maar op: geen batterij, geen werking. Akkoord: vele apparaten hoeven geen batterijtjes meer intussen. Toch kun je niet zonder en moet je er altijd enkele in huis hebben en liefst nog van verschillende afmetingen. Is er verschil in die stroomleveranciers?
Soorten batterijen
Je kunt maar kiezen tussen 2 soorten: die voor eenmalig gebruik en dan gooi je ze (gescheiden) weg en de herlaadbare batterijen. Meer smaken zijn er niet.
Hoe?
De samenstelling bepaalt uiteraard of een batterij tot de eerste dan wel de tweede groep behoort. Een batterij bestaat immers uit chemicaliën en die bepalen de levensduur, het type, het rendement en het vermogen.
De wegwerpers
Worden nog steeds het meest gebruikt of met andere woorden: gekocht. In deze familie onderscheiden we verschillende types, vooral op basis van hun samenstelling:
■ Zinkkoolstof
Bijvoorbeeld in zaklantaarns, wekkers en afstandsbedieningen.
De positieve elektrode bestaat uit een bruinsteenmassa met een centrale koolstaaf als geleider. Als elektrolyt dient onder andere een salmiakzout of zinkchloride-oplossing.
■ Alkaline
Is verweg de populairste batterij: heeft een goede kwaliteit levert meer energie dan de zinkkoolstofbatterij (denk hierbij aan 3,5 maal meer energie). De belangrijkste elementen in dit type batterij zijn de zinkpoederpasta (anode) en een laag van mangaanoxide en grafiet (kathode). De alkalinebatterij heeft bijgevolg een groot opslagvermogen, lange levensduur en goede prestaties, ook bij lage temperaturen.
Vroeger bevatte dit type batterij kwik en cadmium maar, omwille van de milieubewustwording, worden de hoeveelheden zware metalen meer en meer teruggeschroefd.
Bijvoorbeeld in mp3-spelers, speelgoed en flitslampen van fototoestellen.
■ Zink-lucht batterij
Deze batterijen beschikken over de meeste energie en grootste capaciteit in hun categorie. De houdbaarheid (als hij inactief is) is uitstekend samen met een gemiddeld vermogen.
Bijvoorbeeld in hoortoestellen en medische instrumenten.
■ Zilveroxide batterij
Zijn de kleinste batterijtjes van deze familie, niet groter dan een euro. Toch hebben ze een gemiddeld groot vermogen waarbij zilveroxide optreedt als kathode en zinkpoeder als anode. Bijvoorbeeld in horloges, hoortoestellen en rekenmachines.
■ Lithium-mangaandioxide batterij
Lithiumcellen zijn door hun geringe ontlading houdbaar tot wel 10 jaar. Deze batterijen zijn speciaal ontwikkeld voor fototoestellen. Je kunt er sneller en nog meer mee flitsen.
2. Herlaadbare batterijen
Het grote voordeel hiervan is dat ze wel tot 1000 maal opnieuw opgeladen kunnen worden. Het nadeel aan dergelijke batterijen is echter dat je steeds een batterijoplader- of adapter en een stroomvoorziening nodig hebt. Bovendien dient het laadstation voor het heropladen van de batterijen aangepast te zijn aan de batterijen.
■ Nikkel-cadmium (NiCd)
Bijvoorbeeld in een accuboormachine, elektrische tandenborstels en draadloze telefoons en in de meeste huishoudelijke toepassingen die niet al te veel energie nodig hebben. Een ander kenmerk van deze batterijen is het zogenaamde ‘geheugeneffect’: wanneer ze worden herladen alvorens ze volledig leeg zijn, gebeurt het herladen maar gedeeltelijk. Deze lagere capaciteit wordt dan de nieuwe maximumcapaciteit.
In deze batterijen zit cadmium en daardoor zijn ze niet al te milieuvriendelijk! Op termijn zal deze batterij verdwijnen ten voordele van de volgende twee soorten.
■ Nikkelmetaalhydride (NiMH)
In plaats van cadmium bevatten deze batterijen metaalhydride. Dit betekent meer energiedichtheid (tot 3 maal meer opslag), meer capaciteit en een langere levensduur, minder snelle ontlading en geen geheugeneffect. Ze kunnen dus herladen worden voor ze helemaal leeg zijn. Met de opkomst van een nieuwe generatie batterijladers (laadtijd = amper 15 minuten) wordt deze batterij steeds populairder.
■ Lithium
Deze batterijen (vooral in de lithium-ion versie) zitten in gsm’s, camcorders en notebooks.
Nadeel: ze zijn iets duurder. Je hoeft ook geen aparte oplader want die zit in het toestel ingebouwd.
Types: lithium-ion (Li-Ion) en lithium-polymeer (Li-Pol). Lithium-polymeer is een relatief nieuwe herlaadbare batterij die je vooral terug vindt in notebooks, handhelds, gsm's en andere draagbare elektronische toestellen.
Tips
Trek altijd de stekker zo veel mogelijk uit het stopcontact.
Zie ook het artikel over Sluipverbruik terugdringen’ en Tips voor je laptopbatterij