Alles over Led verlichting
Wat is een led
Led is de afkorting voor Light Emitting Diode wat lichttgevende diode betekent Een led is zoals een computerchip gemaakt van halfgeleidermateriaal De kleur die uitgezonden wordt bepaald door het soort materiaal, waaruit de led is vervaardigd; zoals silicium, galliumnitride, fosfor.
Waar te gebruiken
Vroeger kon men LED verlichting enkel gebruiken als orientatie maar momenteel kan men deze ook gebruiken om uw tuin of woning te verlichten, een hanglamp of pendel boven uw tafel, inbouwspots, muurverlichting, wandverlichting zijn voor ons geen vreemde meer. Verlichting op led zal in de toekomst zeer veel gebruikt worden, ze zijn iets duurder in aankoop maar het grote voordeel is het lage verbruik en hierdoor verkrijgt u een lagere energie factuur ( de gemiddelde terugverdientijd is +/- 5 jaar ).
Hoe werkt een led
Twee verschillende soorten halfgeleiders plaatst men tegen elkaar. Eén van de halfgeleiders is van het "n" -type, heeft een negatieve lading (teveel aan elektronen), de andere halfgeleider is van het "p" -type, heeft te een positieve lading (elektronen ontbreken oftewel heeft gaten). Als er een stroom in de juiste zin wordt gestuurd (knap: kathode negatief anode positief),dan worden elektronen van het "n" -type over de barrière naar het "p" -type gejaagd. Als de elektronen in het "p" -type in de gaten "vallen" dan zenden ze hierdoor licht uit.
De powerled
Is de nieuwste ontwikkeling van een led die vooral de eigenschap heeft een grotere lichtopbrengst te geven. Dit om meer toepassingen in de verlichting te hebben dan louter sfeer- of bebakeningslicht. De powerled kan je verkrijgen in alle soorten kleuren .
Voordelen
- zeer lange levensduur (tussen de 25.000 à 100.000 branduren)
- hoge lichtopbrengst per verbruikte watt
- in diverse kleuren zoals rood, groen, blauw, wit
- mogelijkheid tot kleurverandering RGB-colorled: bestaat uit units van de 3 hoofdkleuren om door sturing kleuren te bepalen (bv oplichting groen en rood geeft bruin licht)
- uitvoering in helder en mat
- schok- en vibratiebestendig, slagvast
- weinig warmteafgifte
- dimbaar van 0 - 100%
- werking op 230 V netspanning
- zenden geen IR- of UV -stralen uit (opgelet: er bestaan ook infrarood lichtgevende dioden)
- flikkeren niet
Nadelen
- AC/DC-voeding nodig bij leds op 10V, 20V, 24V, enz.
- Voorlopig nog een hogere kostprijs (2 à 3 x duurder)
Uitvoeringsvormen en toepassingen
In enkelvoudige vorm:
- de miniled als indicatieelampje of controlelampje
In samengestelde vormen:
- de chipled is de kleinste vorm van een led en vindt zijn toepassing in de elektronica.
- de microled is een extra dun meestal cirkelvorrmig armatuur bestaande uit meerdere minileds die ingebouwd worden in bv. keukenmeubels, wandmeubels, .. Ze worden eveneens gebruikt als displayverlichting, sfeer- en oriëntatieverlichting en als toepassing in inbouwarmaturen voor buitenverlichting.
- Zogenaamde "bricks" kunnen tussen de betegeeling van een tuinpad geplaatst worden.
- in spotvorm: de spot is hier een behuizing bestaande uit meerdere leds en heeft eveneens een lampvoet zoals een halogeenspot (Fiche, GU10, E 14). Dit heeft als voordeel dat je de leddspot kunt gebruiken in bestaande spotarmaturen.
- lineaire vorm: al of niet flexibele LED-strips worden gebruikt als licht lijnen langs bouwwerken, koofverlichting, verlichting van trapleuningen, roltrappen, enz. De strips worden eveneens gebruikt ter vervalging van fluorescentielampen.
Link
Tuinverlichting een extra dementie