Koop geen zonnepanelen meer maar lichtcellen
Zonnepanelen hebben hun tijd gehad
De bezitters van zonnepanelen zijn niet ontevreden over hun investering. Ze kunnen wel degelijk energie besparen en certificaten verdienen. Geen weggegooid geld dus. Maar nu is of beter gezegd komt er iets nieuws. Het alternatief voor zonnepanelen wordt aangekondigd als lichtcellen. Die hebben geen zonlicht nodig om energie te leveren. Gewoon daglicht is al ruim voldoende. Meer weten?
Lichtcellen hebben de toekomst
De uitvinder aan het woord
De lichtcellen zijn een uitvinding van de Vlaming Patrick Lantin. Hij heeft al zo'n 5 jaar besteed aan het ontwerp, de techniek en het vinden van sponsors voor deze uitvinding. Hij is niet aan zijn proefstuk toe. Dit is zijn 8ste uitvinding. Chapeau!
Waarom hebben lichtcellen de toekomst?
Lichtcellen zijn doorzichtige, plooibare dragers die geen zon nodig hebben om energie op te wekken. Gewoon daglicht volstaat en dat hebben we gratis en voldoende, elke dag weer. De zon mag dan wel niet altijd van de partij zijn in onze streken, daglicht is er altijd. Vandaar het gigantische mogelijke succes van deze nieuwe techniek.
Toepassingen in de praktijk
Als eerste gevolg van deze uitvinding komen er zonneblinden op de markt. Deze zonneblinden bestaan uit lamellen en zijn nu ook reeds te koop. In maart 2013 zouden ze te koop moeten zijn met ingewerkte lichtcellen. Het principe van deze lichtcellen is te vergelijken met een eenvoudig telmachientje dat op daglicht werkt als je tenminste de ON knop indrukt.
Daarna komen er gordijnen en luifels met lichtcellen. Dit alles uiteraard in plooibare vorm.
Productie en onderzoek gebeuren in Israël. In maart volgend jaar gaan we hier beslist meer van horen. Dan kunnnen we allemaal zelf elektriciteit maken met daglicht dankzij deze lichtcellen. Met 2 vierkante meter lichtcellen kun je dan 540 Watt stroom opwekken. Dat is voldoende om een pc, een 23 inch scherm, een kleurenlaserprinter en een aantal LED-lampen van elektriciteit te voorzien. Om maar een voorbeeld te noemen. Wie wil dat niet? Volgens de uitvinder heb je dan zelfs nog stroom over en die kun je opslaan in een batterij. Die batterij kan dan 's nachts nog 2 tot 3 uur stroom leveren! Klinkt veelbelovend toch?
Nog een demonstratie
Lichtcellen ter grootte van een A4 (normaal) blad levert 9 Volt en 9 Watt. De lichtcellen kunnen op om het even welke ondergrond worden aangebracht, zelfs op krantenpapier of bijvoorbeeld dakpannen.
Verder zijn ze nog bezig met luifels en gordijnen met ingebouwde lichtcellen. Allemaal goed en wel maar er wordt niet uitgelegd hoe je die dingen dan schoon moet maken. Want elke bewuste huismoeder wil zo af en toe de gordijnen toch wel eens wassen....
Gewoon te koop
Het is de bedoeling om de lamellen, gordijnen en luifels gewoon te koop aan te bieden. Waar is nog niet bekend, en de prijs ook niet. Als dit lukt, is het niet moeilijk om te voorspellen dat er nog vele produkten met lichtcellen ontworpen en verkocht kunnen gaan worden. Volgens dus deze innovatie!
Conclusie
Heb je al zonnepanelen liggen, wees er dan van overtuigd dat dit een goede investering is geweest. Ondanks het feit dat de overheid drastisch heeft ingegrepen in de vergoeding van de opbrengst (certificaten in België). Zonnepanelen is een succes geworden waar de overheid zich geweldig op miskeken heeft: het was ineens zo populair dat het handenvol geld kostte. Daarom werd de vergoeding voor de opgewekte stroom drastisch aangepast naar beneden. Niet alleen in België is dat gebeurd, in alle landen. Maar goed: je hebt ze op je dak liggen en verdient er geld mee.
Nu de zonnepanelenhype zo'n beetje overgewaaid is, zijn lichtcellen een dankbare, nieuwe innovatie die eraan zit te komen. Als de uitvinder zijn beloften waar kan maken, gaan we nog meer elektriciteit zelf maken. En dat met gewoon daglicht dat gratis ter beschikking is en waarvoor je geen (duur) distributienet nodig hebt. Je hebt het allemaal zelf in handen: te mooi om waar te zijn?
En voor diegenen die bang zijn dat we zonder stroom gaan vallen op piekmomenten (ik moet het nog zien gebeuren?!) zou ik deze nieuwe mogelijkheid van lichtcellen ernstig overwegen!