Wat is kurk
Inleiding
Heeft kurk, een loepzuiver natuurproduct dat de jongste jaren aan een flinke opmars bezig is, zowel als vloer-en wandbekleding dezelfde kwaliteiten als andere, meer traditionele materialen? Is zo een kurkvloer gemakkelijk zelf te leggen en hoe zit het met zijn prijskaartje. Is dit milieuvriendelijke materiaal enkel geschikt als vloer of wandbekleding in de leefruimte, of kan het als zodanig ook gebruikt worden in bijvoorbeeld onze slaap-of badkamer?
Helemaal terug van weggeweest
Kurk is als materiaal voor vloer-en wandbekleding, ongetwijfeld terug van lang weggeweest. Inderdaad, dit natuurproduct van het zuiverste soort, zegde eindelijk zijn oubollig imago van weleer hopelijk definitief vaarwel. Vandaag is dit materiaal perfect verkrijgbaar in alle mogelijke kleuren en afwerkingen. Daardoor is kurk nu een uiterst geschikt materiaal om zowat overal in zijn woning te gebruiken. Niet alleen als vloerbekleding in onze woonkamer, maar overal in huis én zelfs als eigentijdse wandbekleding.
De tijd dat kurk zowel als wand-en vloerbekleding met gaatjes alleen maar als stofvanger fungeerde, ligt gelukkig al lange tijd achter ons. De kurkvloeren uit de zeventiger jaren zijn vandaag nog nauwelijks herkenbaar. Kurk oogt niet alleen prachtig en eigentijds als vloerbekleding. Dit materiaal kreeg de jongste jaren ook een modern en hip imago met gloednieuwe kleuren en dessins. Het bezit naast dit alles ook vele andere kwaliteiten. Het is dan ook niet te verwonderen dat dit natuurproduct vandaag steeds meer en meer aanhangers telt.
Kurkbossen in Portugal
Méér dan de helft van de totale wereldproductie van kurk is vandaag afkomstig uit de uitgestrekte kurkbossen of mantado's uit het Zuid-Europese Portugal. Kurk wordt gewonnen uit de kurkeik, een kolos van een boom die hoofdzakelijk groeit in Zuid-Europa en in Noord-Afrika.
Kurkeiken groeien meters uit elkaar en dit bij voorkeur op sterk glooiende en steenachtige plantages. Daar krijgen deze bomen dus alle ruimte om zich te ontwikkelen, jarenlang aan te dikken tot hun schors rijp is voor de eerste oogst.
Elke negen jaar wordt de kurkeik ontschorst, zonder dat dit de verdere groei van deze boom in gevaar brengt. De kurkeik wordt dus zeker niet omgehakt voor het oogsten van de kurk. De allereerste keer dat de eik van zijn schors wordt ontdaan, is hij al negen jaar oud. Deze eerste oogst is verre van optimaal van kwaliteit, maar kan niettemin toch al gebruikt worden als materiaal voor zowel vloer- als wandbekleding. Pas bij de derde oogst, dus na maar liefst zevenentwintig jaar, is de kwaliteit van de geoogste kurk maximaal.
Zo'n kurkeik kan tot zestien oogsten opleveren, en wordt dus zonder moeite...250 jaar oud. Kurk is natuurvriendelijk, want volledig recycleerbaar.
Bijzonder strenge kwaliteitsnormen
Na de oogst van de kruk, kan het eigenlijke productieproces starten. Eens geoogst, worden de vellen schors gedurende minstens zes maanden in open lucht gelegd om te stabiliseren. Ze hebben nog steeds de vorm van de stam en liggen als dakpannen op en over elkaar te rusten.
Na deze lange rustperiode, worden de vellen kurk gekookt om ze plat te maken en van alle onzuiverheden zoals insecten en zwammen te ontdoen.
Na een uiterst strenge kwlaiteitscontrole, worden de vellen schors gemalen tot korrels. Deze kurkkorrels worden vervolgens onder hoge druk tot blokken geperst en verhit. Als gevolg van deze verhitting, komen de harsen in de kurk vrij, die op hun beurt de kurkkorrels opnieuw met elkaar verbinden. Op deze manier worden de sterkte, de isolerende én veerkrachtige eigenschappen van dit materiaal maximaal bewaard.
Deze kurkblokken worden uiteindelijk weer tot vellen versneden en daar wordt dan op zijn beurt vloer-en wandbekleding van gemaakt.