BPA in babyflessen

BPA in babyflessen.

BPA is één van de meest geproduceerde stoffen in de wereld en bijna iedereen heeft wel sporen van deze stof in het lichaam. Al ongeveer 700 studies zijn al besteed aan deze stof en de uitslag daarvan is dat baby’s de grootste risico groep zijn om gevolgen te kunnen krijgen van BPA. BPA is een hormoonverstorende stof dat de ontwikkeling van de hersenen kan verstoren en zelfs kanker kan veroorzaken.

Schrik! Wat zit er in babyflessen?

Juist. Heb ik uw aandacht? Gelukkig. Want dat is ook heel belangrijk. Er is een stof en die heet BisFenol A ofwel kort gezegd BPA. Deze grondstof wordt gebruikt bij de fabricage van kunststof, dus o.a. bij het vervaardigen van babyfles(jes)sen, spenen maar ook heel veel andere producten zoals die handige meeneemflesjes met mineraalwater erin. De kunststof schenkdop van een pak melk of yoghurt. De binnenkant van een blik zoals soep bijvoorbeeld (de witte coating). Maar ook, de kunststof voedselverpakkingen die je zo gemakkelijk in de magnetron kunt verwarmen. Cd hoesjes en zélfs in de witte vullingen in je mond. Kortom…het zit bijna overal in en waarom is dat nu zo erg?

Wat kan BPA voor kwaad?

Het is inmiddels al jarengeleden bewezen dat de stof ‘lekt’. En dat wil zegge deze stof zich dus mengt met de aanwezige voeding of drank die zich bijvoorbeeld in de fles bevindt. Dat is voor ons allemaal heel ongezond. Natuurlijk krijg je dan eerst nog het gehakketak over wat nu precies ongezond is en wat niet. De fabrikanten vertellen ons dat het tot op zekere hoogte geen kwaad kan omdat de hoeveelheid BPA in een product daar niet hoog genoeg voor is. Maar we moeten niet vergeten dat de fabrikant zijn product wil verkopen. Én…wat ook belangrijk is om te beseffen is dat wij niet één product gebruiken maar allerlei producten van kunststof en dat de hoeveelheid BPA zich dan ook kan opstapelen.

De gevolgen.

BPA kan de hormoonhuishouding van verstoren omdat het heel veel wegheeft van oestrogeen en dat is voor jonge kinderen heel gevaarlijk. Daarbij is BPA ook al gelinkt bij het ontstaan van hart-en vaatziektes, diabetes en leverschade.

Kinderen onder de 3 jaar in de grootste gevarenzone!.

Dat staat in ieder geval vast. Bij kinderen t/m 3 jaar is de invloed van BPA 11x groter dan boven die leeftijd. En dat brengt ons bij babyflesjes, spenen, bekers, bordjes etc.etc.

Babyspul.

Babyflesjes bevatten BPA. Maar ook spenen en al die soortgelijke materialen. Nu is het zo dat BPA ‘lekt’ in bijvoorbeeld de inhoud van het flesje zodat uw baby deze gevaarlijke chemische stof binnenkrijgt. Bij het verwarmen van flessen word de concentratie nog hoger. Zo is het ook af te raden om bijvoorbeeld mineraalflesjes mee te nemen in de auto. Vaak worden de flesjes dan warm van het liggen in de zon. De concentraties vermeerderen zich dan extra hoog.

Wat kun je er tegen doen?

Gebruik BPA vrije babyflessen en spenen. Voor een voorbeeld zie de volgende link [1] als voorbeeld.

Tips

  • Gebruik altijd glazen flessen of rvs drinkbekers om na te vullen.
  • Ook in conservenblikken zit BPA verwerkt i.v.m. met de coating aan de binnenkant, dus neem altijd potten van glas.
  • Drink geen frisdrank of bier uit blik of probeer het in ieder geval te beperken.
  • Let op de vermelding op de verpakking. Er moet een teken op staan en in dat teken staat een nummer. In dit geval van BPA moet men vooral oppassen wanneer het nummer 7 vermeld staat.

Is dit bangmakerij?

Nee, zeker niet. Er zijn vele studies naar verricht, naar het gebruik van BPA in de productie van kunststoffen. En al vele jaren wordt er ook gewaarschuwd vanuit vele bronnen. Veel mensen redeneren dan ‘tja, dan kan ik niets meer nemen’, en dat lijkt ook zo te zijn, maar met je kindje neem je toch geen enkel risico? Ga zelf googlen en vorm je eigen mening en bedenk daarbij: ‘Waar rook is, is vuur’.

Links: