De nieuwste uitvindingen

Inleiding

Hier zie je alle nieuwste uitvindingen van deze tijd. Vooral met alle nanotechnologie en nieuwste snufjes. Lees het hier.

1. Superrubber

Een van de nieuwste uitvindingen van de japanners is het superrubber. Het is elastisch zelfs als het warm of koud word. Als het koud word word een normaal rubber hard en als het te warm word brokkelt het af. Bijvoorbeeld siliconenrubber kan alleen gebruikt worden tussen -50 en 300 graden. Het kunstrubber dat de jappaners gemaakt hebben werkt wel tot -196 graden. Om het te maken zijn zijn de japanners gaan werken met koolstofnanobuisjes. Het kan o.a. van pas komen bij ruimtemissies, bij de extreem koude temperaturen in het heelal. Je kan er bijv. ook extreem verende schoenzolen van maken en niet kreukende kleren. Het enige probleem is dat het heel door is.

2. Een ijsvrij nano-oppervlak.

Deze is heel moeilijk uit te leggen, dus als je er niet veel verstand van hebt zal je er waarschijnlijk niet zo veel van snappen.

Als de waterdruppels zelfs te kort op een oppervlak blijven liggen om te kunnen bevriezen, dan moet dat oppervlak theoretisch ook haast wel ijsvrij blijven, dachten wetenschappers van de Harvard Universiteit in Amerika. Om dit te testen maakten ze verschillende nanostructuren op plaatjes aluminium en bedekten dit met superhydrofoob siliciumfluoride. Vervolgens druppelden ze water van 0 graden Celcius op de plaatjes die zelf een temperatuur hadden van -5 graden tot -30 graden onder nul. Natuurlijk deden ze hetzelfde met onbehandeld aluminium en ook een plaatje met een minder hydrofobe coating. Met een hogesnelheidscamera filmden ze het moment waarop de druppels het oppervlak raakten.

De onderzoekers probeerden verschillende patronen in de nanostructuren uit, om te zien welke structuur de beste resultaten gaf. Vooralsnog bleek dat de honingraatstructuur. Dat komt waarschijnlijk omdat een vallende druppel elke zeshoek luchtdicht afsluit bij impact. De druk van de luchtmoleculen eronder helpt dan de druppel weer weg te duwen.

3.Nanovoedsel.

De voordelen van nanovoedsel zijn duidelijk: nanozilver in verpakkingen houdt je voedsel langer vers en andere soorten nanodeeltjes geven voedsel meer smaak, minder calorieën of leiden tot een betere vertering. Aan de andere kant is er grote onzekerheid over de giftigheid van deze deeltjes. Dat is bijvoorbeeld reden voor het Europees Parlement om te pleiten voor een verbod op ‘nanovoedsel’ voordat met onderzoek het gebruik ervan bewezen veilig is. Je kan niet veel uitleggen over nanovoedsel omdat het gewoon bepaalde stoffen zijn. Maar er zijn dus voor-en nadelen.

4. Weer iets dichter bij de Harry Potter mantel.

We zijn weer iets dichter bij de onzichtbaarheidsmantel van Harry Potter. Het materiaal is niet alleen flexibel maar het buigt ook licht om, zodat je sommige kleuren niet meer ziet. Net zoals water om een steen heen stroomt. Het is eigenlijk gezichtsbedrog. Als je dichter bij het voorwerp komt dat achter de mantel ligt zal je zien dat er iets niet klopt. Maar als je ver genoeg staat en niks verwacht kan het metamateriaal je goed goed voor de gek houden.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden