De relativiteitstheorie van Albert Einstein
Inleiding
De relativiteitstheorie wat is dit nu ? Wel als je in een auto zit die een snelheid heeft van 60 km/u en je wordt ingehaald door een andere auto die een vaart heeft van 80 km/u, verwijdert die auto zich met een snelheid van 20 km/u van je. Zijn werkelijke snelheid in verhouding tot de weg is 80 km/u, maar zijn relatieve snelheid ten opzichte van jou is 20 km/u. Dat is het basisprincipe van de relativiteitstheorie: ervan uitgaan dat je zelf stilstaat en de snelheid berekent van iets wat zich in vergelijking met jou voortbeweegt.
De ontdekkingen Einstein
Aan het eind van de vorige eeuw ontdekten geleerden dat de snelheid van het licht altijd dezelfde is, ongeacht de snelheid waarmee de lichtbron zich beweegt. Maar in 1905 lanceerde Albert Einstein zijn speciale relativiteitstheorie om dat merkwaardige effect te verklaren. Die theorie betreft onder andere het effect van beweging op tijd, lengte en massa. Zo voorspelt de theorie dat in een ruimtevaartuig dat zich met bijna de snelheid van het licht door de ruimte verplaatst, de tijd langzamer zal verstrijken, de lengte van het vaartuig kleiner en zijn massa groter zal worden dan in een soortgelijk ruimtevaartuig dat onbeweeglijk op de aarde blijft.
Het beginsel van deze theorie gaat terug tot Gallei, die het volgende voorbeeld gebruikte: een passagier op een gelijkmatig voortglijdend schip kan alleen door een blik te werpen op de buitenwereld vaststellen of het schip ten opzichte van het aardoppervlak beweegt. Elf jaar later, in 1916, verscheen zijn algemene relativiteitstheorie, die de geleerden in staat heeft gesteld een beter inzicht te krijgen in de begrippen ruimte, zwaartekracht en de bouw van het heelal.
Einsteins relativiteitstheorie
Een onderdeel van Einsteins relativiteitstheorie was dat de zwaartekracht lichtstralen kon doen buigen. Dit betekent dat men vanaf de aarde gezien gemakkelijk een fout kan maken bij de positiebepaling van een verre ster, omdat de lichtstralen van die ster omgebogen zouden kunnen zijn door de aantrekkingskracht van de zon (links-onder).
Een ander onderdeel van de relativiteitstheorie luidt dat de tijd trager verloopt voor een lichaam met bijna de snelheid van het licht. De afbeelding rechtsonder stelt een raket voor met een klok aan boord die om 3 uur van de aarde opstijgt. Als hij de snelheid van het licht nadert, zal het op zijn klok 5 uur zijn. Maar de tijd in de raket verloopt trager en de klokken op aarde zullen op hetzelfde moment 6 uur aanwijzen.
Conclusie
Door deze theorie weten we al heel wat meer over de aarde en het heelal. En hoe het nu allemaal juist zit met de onze zwaartekracht, en wat dit als gevolg kan hebben. Dit heeft heel veel onderzoekers verder geholpen in het onderzoek van allerlei verschillende zaken. Deze theorieen worden nog steeds gebruikt door de luchtvaard, NAZA, enz.
Ik zelf vind dit heel intressant want je weet nooit wat er nog ontdekt gaat worden. En je weet ook nooit wat de toekomst ons nog allemaal gaat brengen. Maar één ding is zeker ik laat de onderzoeken over aan de profs en ik geniet gewoon van elk moment van mijn leven.