Aardbevingen
Inleiding
Aardbevingen komen vaker voor dan je denkt, elke dertig seconde is er wel ergens op de wereld een aardbeving. De ene keer is deze groot de andere keer klein, soms heb je het niet eens door maar meestal voel je wel wat. Gelukkig zijn deze kleine aardbevingen zo klein dat je ze wel kunt voelen maar geen schade aanrichten, hoewel dit niet altijd het geval is zoals nu in Japan, want het instorten van huizen is niet het enige gevaarlijke bij een aarbeving!(Meer info te vinden door hier te klikken)
Er zijn dus op de wereld zo vaak aardbevingen, maar is er iets dat we er tegen kunnen doen? En hoe ontstaan er dan aardbevingen?
Hoe ontstaan aardbevingen?
Heel diep onder de grond zo’n honderd kilometer, zijn er allemaal verschillende drijvende platen. Deze platen schuiven/drijven langzaam allemaal kanten op, wanneer twee of meerdere platen tegen elkaar op botsen kunnen er hele kleine schokken ontstaan die wij wel of niet eens voelen. Maar deze platen schuiven nog steeds door maar doordat ze er als het ware niet lang kunnen ontstaat er een enorme druk. Uiteindelijk is de druk zo groot dat de platen heel snel langs elkaar schuiven waardoor er hevige schokken ontstaan die helemaal tot en met de aardkorst komen. Wanneer dit gebeurd komt er dus een aardbeving.
Het meten van een aardbeving
Bij een aardbeving ontstaat er een reusachtige of kleine trilling. Door deze trilling op te meten kunnen ze bepalen hoe hevig de aardbeving was/is, door dit op te meten word gebruik gemaakt van ‘De schaal van richter’. De schaal van richter meet de trilling op een schaal van nul tot negen, wanneer er een aardbeving is die acht op de schaal van richter is kan zo een hele stad plat krijgen.
Wat kunnen we er tegen doen?
Tegen de aardbeving zelf kunnen we eigenlijk niets doen, dit is iets dat nou eenmaal gebeurt en iets dat wij niet kunnen stoppen. Wel is het mogelijk om te voorspellen warneer er een aardbeving komt, een seismoloog kan dit zien doormiddel van verschillende apparatuur. Wanneer zo’n seismoloog weet dat er een aardbeving aan komt kan hij de plek waar het zal plaatsvinden waarschuwen. Wanneer hij ziet dat het een hevige aardbeving zal worden worden de mensen gewaarschuwd en hoogstwaarschijnlijk snel geëvacueerd naar een andere veilige plek.
Waar komen aardbevingen voor?
Grotendeels de meeste aardbevingen vinden plaats langs/bij de aardbevingsgordel. De aardbevingsgordel is op de kaart hiernaast te zien.
Zoals je kan zien loopt deze over land en door zee, wanneer er een aardschok onder zee ontstaat kan er een tsoenami ontstaan.
Tsoenamie
Wanneer er aardschokken plaats vinden op de oceaan bodem komt er een golfbeweging die een tsoenami word genoemd. Midden op zee kan dit geen kwaad, maar zodra het de kust nadert kan het heel gevaarlijk worden. Wanneer het de kust nadert kan hij het water maarliefst 76 meter omhoog zwepen. Wanneer het bij de kust aankomt slaat de reusachtige golf uit een en kan zo van alles verwoesten. Tsoenamies kunnen ook ontstaan wanneer er onderwater een vulkaan uitbarst, deze geeft dan ook een reusachtige trilling waardoor en dus een tsoenamie kan ontstaan.