Bliksem hoe ontstaat het

Hoe ontstaat bliksem

Bliksem is eigenlijk elektriciteit. Een heleboel elektriciteit die met grote vonken door de lucht springt en voor bliksemschichten zorgt. Je kan elektrische vonkjes laten overspringen door haren van een kat te wrijven of wanneer je je haren kamt met een harde plastic kam. Waarschijnlijk ontstaan de reusachtige bliksemschichten op ongeveer dezelfde manier. En welk is het verband tussen bliksem en donder?

Ontstaan

Bliksemstralen beginnen in de wolken. Krachtige wind blaast door een regenwolk en zweept de regendruppels in het rond en scheurt ze uiteen. Er is geweldig veel actie en deze actie elektrificeert de wolk. De weerkundigen weten niet precies hoe het gebeurt, maar er stapelen zich grote hoeveelheden elektriciteit op. Plotseling komt er een flits. De bliksem springt van het ene gedeelte van de wolk over naar een ander. Of van de wolk naar de aarde. De bliksem ziet er meestal uit als een enorme trillende vonk, maar in werkelijkheid zijn het verschillende vonken. De bliksem gaat zigzag door de lucht. De bliksem valt op de bliksemafleider die rechtstreeks met de aardbodem verbonden is.

Wat is het geluid van de donder

Als het dondert, klinkt het net alsof grote voorwerpen in de hemel tegen elkaar opbotsen. Dat gebeurt ook. Grote hoeveelheden lucht botsen tijdens een onweer tegen elkaar op. De bliksem is de oorzaak van die botsingen. Wanneer bliksemstralen door de lucht schieten, verwarmen zij de lucht. De lucht wordt zo plotseling heet, dat zij geweldig uitzet. Daardoor blijft er een bijna lege ruimte over waar de bliksem langs gegaan is. Het volgende ogenblik stroomt koude lucht toe om die ruimte op te vullen. Lucht van die ene kant botst tegen lucht van alle andere kanten. Al deze botsingen veroorzaken een oorverdovend lawaai. De donder rolt en golft en rommelt. Dat komt omdat de bliksemstralen onregelmatig door de lucht flitsen. Soms hoor je de donder extra rommelen. Dat is de echo van heuvels en van dalen en van de wolken zelf.

Hoe komt het dat we de bliksem zien voor we de donder horen

Het licht en het geluid van een onweersbui moet naar onze ogen en oren toekomen. Licht plant zich heel snel voort: ongeveer 300.000 kilometer per seconde. Dat is zevenmaal de afstand om de aarde in de tijd dat jij je naam kan zeggen. Maar geluid beweegt zich langzamer. In een seconde legt het ongeveer 330 meter af. Dat is langer dan drie voetbalvelden achter elkaar. Dat licht sneller gaat dan geluid, zien we de bliksem voor we het horen donderen. Alleen als de bliksem heel dichtbij inslaat, horen we de donderslag bijna gelijktijdig.

Conclusie

De bliksem is heel gevaarlijk. Blijf, of probeer altijd zo ver mogenlijk uit de buurt te blijven van de bliksem. Als dit niet mogelijk is maak je dan zo klein mogelijk, rol je op tot een klein bolletje en blijf wachten tot het over is. De auto is de veiligste plaats om te zijn want de autobanden zijn van rubber, daardoor geleid de bliksem direct naar de aarde en ben je veilig. Ga nooit onder een boom staan dit is de gevaarlijkste plaats want de boom is zeer hoog en gemakkelijk bereikbaar voor de bliksem. Nu alleen maar wachten op mooi weer.