Wat is Grolsch Bier
Inleiding
Zeg ‘vakmanschap is meesterschap’ en iedereen weet waar je het over hebt. Grolsch is een biermerk dat voor het eerst in 1615 in Groenlo gebrouwen werd door Willem Neerfeldt. De naam Grolsch is het bijvoeglijke naamwoord van Grol, de oude naam van Groenlo. De brouwerij heet dan ook officieel Grolsche Bierbrouwerij.
Geschiedenis van Grolsch
Eén van de oorspronkelijke bierbrouwers uit Groenlo is Peter Cuyper, schoonzoon van Neerfeldt, die in 1676 tot meester van het Grolsche brouwgilde werd benoemd. Cuyper overleed in 1684, waarna zijn nakomelingen het bedrijf voortzetten. Tot 1876 werd het bier gebrouwen in de binnenstad van Groenlo, waarna vanwege ruimtegebrek een nieuwe brouwerij buiten de grachten van Groenlo gebouwd werd door brouwerij 'De Klok'. In 1895 werd de brouwerij gekocht door Theo de Groen uit Utrecht.
Op 3 mei 1922 fuseren Achterhoekse Brouwerij De Klok uit Groenlo en de Twentse Enschedesche Stoombierbrouwerij uit Enschede, en gaan verder onder de naam "N.V. Bierbrouwerij De Klok Enschede-Groenlo". Later gaat de brouwerij verder onder de naam Grolsche Bierbrouwerijen en gaat het bier 'Grolsch' heten. Als koeling tijdens de zomer wordt decennia lang 's winters ijs uit de Grolse gracht gehakt en in geïsoleerde kelders bewaard. Het bier wordt met paard en wagen vervoerd, waardoor het bereik zo'n veertig kilometer bedroeg. Eind 1945 worden de eerste vrachtwagens gekocht voor transport. Tot 1950 wordt ook gebruik gemaakt van treinen, met speciale koelwagons. In 1946 wordt begonnen met export naar onder andere Suriname, Curaçao, India en China, maar door sterk toenemende binnenlandse vraag wordt hiermee snel gestopt. Vanaf de jaren 20, toen grondstoffen voor bierproductie schaars waren, werd eveneens begonnen met de productie van limonade onder de naam 'Groli'. De limonadefabriek bleek winstgevend en groeide gestaag, totdat in 1972 de limonadefabriek afbrandde en de directie besloot deze niet te herbouwen. Het bedrijf was van 1984 tot 2008 een beursgenoteerde onderneming. Een groot deel van de aandelen was in handen van de familie De Groen. Deze familie heeft het bedrijf vanaf 1968 opgewerkt van lokale bierbrouwerij tot een internationaal bedrijf. In 1995 krijgt de brouwerij het predicaat Koninklijk. Tot 2004 werd Grolsch in Groenlo en in Enschede gebrouwen. Sinds 2004 zijn beide vestigingen gesloten en is de nieuwe brouwlocatie in Usselo, op de grens met Boekelo.
Overname van Grolsch
Grolsch verdween al in 2005 uit Groenlo, toen het bedrijf vanwege betere productiemogelijkheden verhuisde naar Enschede. De oude brouwerij aan de Eibergse weg, nabij de wijk Brouwhuizen, werd dat jaar opgeheven.
In november 2007 doet de van oorsprong Zuid-Afrikaanse bierbrouwer SABMiller een overnamebod op Grolsch. De bierbrouwer is bereid om 816 miljoen euro voor Grolsch te betalen. Dat is 48,25 euro per aandeel en het bod ligt ongeveer 84 procent boven de beurskoers. Familie De Groen heeft laten weten akkoord te zijn met de overname, en het bod wordt daarnaast gesteund door het bestuur en de raad van commissarissen van Grolsch. De beursnotering van Grolsch is op 20 maart 2008 beëindigd.
Brouwproces van Grolsch
Als het gezegde 'haastige spoed is zelden goed' èrgens van toepassing is, dan is dat bij het brouwen van Grolsch bieren. Bierbrouwen is een opeenvolging van wonderlijke biologisch processen, die zich niet laten opjagen of bekorten. Het voor Grolsch kenmerkende volkomen natuurlijk brouwproces vergt enkele maanden. En Grolsch houdt dat strikt in ere. Al Meer dan Drie eeuwen lang. Wat overgens niet wil zeggen dat Grolsch stokoude brouwtechnieken hanteert. Integendeel. Het brouwproces verloopt geheel geautomatiseerd. Die modernisering neemt niet weg dat allen met degelijk vakmanschap, met liefde voor het oude ambacht en met de uiterste zorg een goed bier met een zeer constante smaak en kwaliteit kan worden gebrouwen.
Flesje van Grolsch
De brouwerij is wereldwijd bekend vanwege de kenmerkende beugelfles die sinds 1897 in gebruik is. Er worden er meer dan 200 miljoen per jaar gemaakt. De beugeldop wordt tegenwoordig uit financieel oogpunt en milieuoogpunt (porselein bemoeilijkt het recyclen van glas) van kunststof gefabriceerd. Onderaan de beugelfles bevind zich een code, waaruit het jaartal van fabricatie is af te leiden. Een beugelfles heeft normaal gesproken een inhoud van 0,45 liter.
Naast de beugelfles verkocht Grolsch tot maart 2007 ook bier in de standaard retourfles (het zogenoemde pijpje). Alhoewel Grolsch nog steeds in het pijpje verkrijgbaar is, is Grolsch na 21 jaar de eerste bierbrouwerij met flessen van een andere vorm. Nu wordt het bier verkocht in een eigen vormgegeven groene fles. Deze fles met het Grolsch-logo als reliëf in de fles heeft een opvallend klein halsetiket. Ook de inhoud van de fles wijkt af van de standaard retourfles. In de nieuwe fles zit 33 cl, wat 10% meer is dan in de standaard retourfles.
Op 12 februari 2008 heeft Grolsch naar buiten gebracht dat de bruine beugelfles zal verdwijnen. In plaats daarvan komt er een nieuwe, modernere groene beugelfles met een design dat aansluit bij het vernieuwde pijpje.
Links
- Alles over Brand Bier
- Alles over La Trappe bier
- Alles over Jupiler Bier
- Wat is Grolsch Bier?
- Wat is Amstel Bier?
- Wat is Heineken bier?