Wie is dommer

Jij of ik of die ander

Pinokkio

Wie van ons is dommer? De persoon die alles gelooft wat hem verteld wordt. Of de persoon die alles gelooft wat hij vertelt. Of de persoon die wetende dat hij liegt of halve waarheden vertelt, die halve waarheden en leugens toch uitspreekt. Als je het gezegde: Eens had Jantje niet gelogen en toen waren alle mensen bedrogen, moet geloven dat is dat de consequente leugenaar. Als je de leugenaar moet geloven dan is dat iedereen die hem gelooft.

⬇ Index

Leugens en dom zijn

De meeste mensen vinden zichzelf dom als ze zich laten pakken door een leugenaar of een oplichter. Waarbij ze buiten beschouwing laten dat het aantal leugenaars, die echt liegen om zichzelf voordeel te bezorgen niet zo groot is. We zijn dus helemaal niet geoefend in het herkennen van leugens. Ook omdat de meeste leugenaars heel goed weten dat je zo dicht mogelijk bij de waarheid moet blijven als je je leugens wilt laten werken. Dus de meeste leugenaars vertellen hun leugens verpakt in waarheden, zodat wij het gevoel krijgen met iemand te maken te hebben die waarachtig is. Vandaar dat leugenaars en oplichters er uitzien als gewone mensen en bijvoorbeeld kleding zullen dragen die vertrouwen uitstraalt en oproept. Bijvoorbeeld een uniform dat lijkt op dat van een agent of beveiliger, in de wetenschap dat wij geen zin en tijd hebben en de kennis niet bezitten om de afwijkingen in dat vertrouwenwekkende uniform op te merken. Of een oplichter heeft een zielig verhaal, dat ons aanspreekt op onze medemenselijkheid. Met als gevolg dat we de persoon willen helpen. Daarbij vinden we onszelf verschrikkelijk gemeen als we iemand die een zielig verhaal vertelt gaan ondervragen op de onduidelijkheden in zijn verhaal. Zo behandel je iemand die verdrietig is of zich ellendig voelt niet. Want we willen onszelf als medemenselijk, behulpzaam en meelevend zien.

Maar nu is de vraag wie van deze twee personen is dommer. De leugenaar en oplichter of het slachtoffer. Als je de leugenaar moet geloven dan is dat altijd het slachtoffer. Maar dat is waar als je het verhaal bekijkt vanuit het standpunt dat het gaat om de korte termijn winst. Als je op de lange termijn kijkt, dan zie je dat de leugenaar de verliezer is en dus dommer.

⬇ Index

De domme

Op de korte termijn is de leugenaar en oplichter altijd de slimme en het slachtoffer de domme. Het vreemde is echter dat dit alleen geldt op de termijn dat de leugenaar onbekend is. Dus de leugenaar of oplichter kan alleen zijn werk doen, zolang hij of zij niet bekend is als oplichter of leugenaar. Vanaf het moment dat steeds meer mensen bekend zijn met het spel dat de leugenaar of de oplichter speelt verliest de speler zijn voordeel. Vandaar ook dat er in de loop der eeuwen steeds meer trucs en leugens zijn bedacht om slachtoffers te kunnen maken. Met als ultieme voorbeeld het miljarden ponzispel van Bernard Madoff. Maar uiteindelijk bleek ook Bernard Madoff niet slimmer te zijn dan zijn domme slachtoffers.

⬇ Index

Nadelen

Helaas kijken de meeste mensen alleen naar het korte termijn voordeel dat de leugenaar behaalt, zoals bijvoorbeeld geld. Terwijl er heel veel nadelen zitten aan het leven als leugenaar of oplichter. Zo moet een leugenaar altijd zijn leugens onthouden, zijn leven is dus een grote poging tot stress maximalisatie. De leugenaar moet ook onthouden wie hij welke leugen heeft vertelt en
Leugenaar
moet een nieuwe leugen bedenken om zijn oude leugens te verbergen mocht hij per ongeluk twee slachtoffers tegelijkertijd ontmoeten. Dit voortdurend bezig zijn met leugens betekent ook dat de leugenaar niet veel vrienden kan hebben, want voor je het weet heb je zo’n relatie met de ander dat je je mond voorbij praat. Daarnaast zijn er niet veel mensen die bevriend willen zijn met iemand die bekend staat als leugenaar of oplichter. Je weet tenslotte nooit of dat wat de leugenaar je vertelt wel waar is. Nog een nadeel van altijd proberen om slimmer te zijn dan anderen door ze voor te liegen is dat je als je betrapt wordt heel veel vrienden en kennissen kwijtraakt. Je bent dus voortdurend bezig om nieuwe vrienden te maken, die echter geen echte vrienden kunnen zijn omdat je ze nooit kunt laten weten wat je echt bent, een leugenaar of oplichter.

Je kunt je dus afvragen of liegen en bedriegen wel zo slim is. Zeker als je bedenkt dat de waarheid een leugen uiteindelijk altijd inhaalt. Soms niet in je eigen leven, maar dan zeker wel na je dood. Vaak met gevolgen voor je familie en je nakomelingen. Een familie die eenmaal een slechte naam komt daar namelijk maar heel moeilijk van af.

⬇ Index

Slimmer

Hoe aanlokkelijk het dus ook kan zijn om door middel van liegen jezelf voordeel te bezorgen, er zitten meer nadelen aan. Het mag dus op de korte termijn misschien slim lijken om te liegen en bedriegen, het is op de lange termijn slimmer om eerlijk te zijn en altijd de waarheid te vertellen. Zoals de Japanners dat mooi hebben verwoord:

Niemand is zo slim als iedereen.

Of zoals ons spreekwoord dat zegt:

Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel.

Het lijkt er dus op dat de leugenaar de dommerd is, hoe slim hij zichzelf ook mag vinden.

⬇ Index

Extra

Afbeeldingen

Pinokkio door Jennifer Woodard Maderazo

Leugenaar door Gilles Klein

Index van koppen

Jij of ik of die ander
Leugens en dom zijn
De domme
Nadelen
Slimmer
Extra
Afbeeldingen
Index van koppen