Wat is een PSD bestand

Algemeen

Het .PSD bestand is een bestand van het programma Photoshop, het is een Photoshop document. In het bestand kunnen de meeste opties die ook zijn te verkrijgen in Photoshop worden opgeslagen. Onder deze opties zijn onder andere masks, color spaces, ICC-profielen, transparantie, tekst, alfa-kanalen en steunkleuren, clipping paths en duotone -instellingen. Dit is in tegenstelling tot ander bestandsformaten, bijvoorbeeld .EPS of .GIF, niet alleen beperkt tot alleen de afbeelding of de afbeeldingen.

Grootte

.PSD bestanden zijn beperkt tot een hoogte van 30.000 pixels en een breedte van 30.000 pixels. Echter heeft het fotobewerkingsprogramma Photoshop ook nog het formaat .PSB, ook wel Photoshop Big, dit bestand staat ook wel bekend als 'large document format' in Photoshop. Het .PSB formaat kan wel tot in de hoogte 300.000 pixels bevatten en in de breedte ook 300.000 pixels bevatten. De .PSD en .PSB formaten zijn gedocumenteerd.

Gebruik

Vanwege de populariteit van het programma Photoshop wordt het .PSD bestand erg vaak gebruikt. Omdat dit bestand zo vaak wordt gebruikt word hij ook wel ondersteund door zo ongeveer alle andere fotobewerkingsprogramma's, zoals Paint.NET. Het .PSD bestand kan worden geëxporteerd van en naar Adobe Illustrator , Adobe Premiere Pro en After Effects, dit om ervoor te zorgen dat het mogelijk is makkelijk professionele DVD's te maken met het bestand en om speciale effecten te kunnen maken, zoals achtergronden en textures, om te kunnen gebruiken voor de televisie, voor films en voor het internet. Het grootste voordeel van Photoshop is dat het een pixel-gebaseerd editor programma is, dit is in tegenstelling tot andere fotobewerkingsprogramma's, zoals Macromedia FreeHand (nu opgeheven), Adobe Illustrator, Inkscape of CorelDraw, die zijn gebaseerd op vectoren image editors. Echter maakt Photoshop het ook mogelijk afbeeldingen gewoon te bewerken door middel van de Paths, Pen tools, Shape tools, Shape Layers, Type tools, Import Commands en Smart Object functies. Het gebruik van deze tools is handig als men als doel heeft pixel-gebaseerde en vector-gebaseerde afbeeldingen met elkaar te combineren in een Photoshop document. Als men echter een afbeelding wil bewerken die zeer complexe vector graphics heeft die vele kleuren en vele vormen bevatten, dan is het aan te raden een programma te gebruiken, dat speciaal voor dat soort afbeeldingen bedoeld is, zoals Adobe Illustrator en CoralDraw. Als het dan alsnog nodig is of nodig blijkt te zijn het bestand te importeren in Photoshop, kan het bestand geïmporteerd worden als een Smart Object. Als het Smart Object dubbel is aangeklikt in Photoshop's layers palet, dan zal de afbeelding worden geopend in de software die speciaal is bedoeld voor het aanpassen van dat soort afbeeldingen, zoals Adobe Illustrator. Als het aanpassen van de afbeelding vervolgens is voltooid en het bestand op kan wordt geslagen, zal het bestand ook automatisch in Photoshop aangepast worden aan het nieuwe bestand, nadat dit bestand is opgeslagen.

Photoshop gebruikt de volgende kleurmodellen: RGB, lab, CMYK, grayscale, binaire bitmap en duotone. Photoshop heeft de mogelijkheid om ratser en vector afbeeldingen te openen en te kunnen lezen, voorbeelden van de formaten van dit soort afbeeldingen zijn bijvoorbeeld: .EPS, .PNG, .GIF en .JPEG.