Quaoar
Algemeen
De volledige naam van Quaoar is (50000) Quaor en de naam word uitgesproken als kwa-whar. (50000) Quaoar is een dwergplaneet in de kuipergordel op een afstand van 6.5 miljard km van de zon. De dwergplaneet werd ontdekt deoor Michael Brown en Chadwick Trujillo van het California Institute of Technology op 4 juni 2002.
Dwerg?
De dwergplaneet werd voor het eerst vastgelegd op foto’s van de Oschintelescoop van de Palomarsterrenwacht in San Diego en werd op deze foto’s ook direct ontdekt. De planetoïde kreeg direct na de ontdekking de tijdelijke naam 2002 LM60. Quaoar is ongeveer zo groot als de helft van Pluto en het was het grootste nieuw ontdekte object in ons zonnestelsel tussen Pluto in 1930 en Sedna in 2003. De baan van Quaoar om de zon is veel minder excentrisch dan de baan van de dwergplaneet Pluto om de zon en de baan van Quaoar helt ook veel minder. De baan van Quaoar helt 8 graden, de baan van Pluto helt 17 graden. In juli en augustus 2002 werden foto's gemaakt van Quaoar met de nieuwe Advanced Camera for Surveys, ook wel ACS, van de Hubble Space Telescope door Brown en Trujillo. Deze ACS-camera had een zo grote beeldscherpte dat Quaoar niet meer te zien was als een puntje, maar nu als een beeldstukje bestaande uit meerdere puntjes. Hierdoor kon worden bepaald dat de diameter (doorsnede) ongeveer 1250 kilometer zou moeten zijn. Toen de diameter bekend was kon nu ook het albedo berekent worden. Het albedo is het weerkaatsingsvermogen van licht. Het bleek dat twaalf procent van het opvallende licht werd weerkaatst.
Cijfers
Baan
Baantype: Kuipergordel
Halve grote as: 43.4 AE (Astronomische Eenheid)
Periheliumafstand: 41.9 AE (Astronomische Eenheid)
Apheliumafstand: 44.9 AE (Astronomische Eenheid)
Gemiddelde baansnelheid: 4,52 km/s
Periode: 286 jaar
Glooiingshoek: 7,983°
Excentriciteit: 0.034
Eigenschappen
Diameter: 1250 km
Massa: 1.0-2.6×1021 kg
Oppervlaktezwaartekracht: 0,276-0,376 m/s2
Oppervlaktetemperatuur: ~43 Kelvin
Dichtheid: 2.0 g/cm³ (?)
Rotatieperiode: onbekend
Spectraalklasse: niet van toepassing
Absolute helderheid: 2.5
Albedo: 0.1
Baan
Nadat Quaoar was gevonden werd er onderzoek gedaan of Quaoar echt niet voorkwam op oudere foto's van de sterren. Quaoar bleek echter al wel op eerder genomen foto's voor te komen, maar was daar nooit opgemerkt. De betreffende foto's waren: een foto van 5 augustus 2001, een foto van 14 juni 2001, een foto van 1 augustus 1997 en een foto van 17 mei 1983. Aan de hand van de andere foto's kon de baan van Quaoar nauwkeurig berekend worden.
Naam
De naam Quaoar is ontleend uit de taal van de Tongvastam die in het gebied van wat nu Los Angeles is aangetroffen werd. Quaoar is de naam van de scheppingsgod van de Tongva-indianen die in het gebied leefden waar nu de Palomarsterrenwacht staat. Volgens een legende van de Tongva-indianen daalde Quaoar neer uit de hemel, waarna hij voor orde in de chaos zorgt, de wereld op de ruggen van zeven reuzen bouwde en hij schiep de dieren en later ook de mens. De IAU, de afkorting voor Internationale Astronomische Unie, benoemt de objecten die in de kuipergordel zijn ontdekt naar scheppingsgoden uit verschillende stammen en culturen. Op 24 augustus 2006 is besloten dat Quaoar geen planeet zou worden genoemd. De echte status van Quaoar is nu dwergplaneet.